Hiánypótló kezdeményezés a magyar farmon: így segítenék a rászorulókat

agrarszektor.hu2024. július 10. 19:32

Különleges kertet hozott létre a Budapest Bike Maffia: a 2400 négyzetméteres, budapesti farm fő célja a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan emberek megsegítése, így a kertben megtermelt zöldségekkel elsősorban az utcára szorult embereket, míg a gyümölcsökkel gyermekotthonokat támogatnak. A kezdeményezéshez többek között az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ is csatlakozott: a szövetkezet egyik legnagyobb beszállítója - az Árpád-Agrár Zrt. - közel 700 palántát ajánlott fel saját palántanevelőjéből a Farmnak. A terápiás kertben egyébként a rászorulók, civilek, iskolások, önkéntesek, szociális dolgozók és cégek együtt töltődhetnek fel, fejlődhetnek, képzéseken vehetnek részt.

A Budapest Bike Maffiát (BBM) a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás hívta életre 2011-ben. Ételadományok elkészítésével és gyűjtésével kezdték a munkát, de az elmúlt években dinamikusan nőtt a szervezet, és új projekteket és aktivitásokat indítottak. A szervezet egyik ilyen, egyben legújabb projektje a BBM Farm, amely egy szociális oázis a rászorulók, a civilek, a szociális szakemberek és a kapcsolódó cégek, iskolák számára - írja összeállításában a DélKerTÉSZ.

A BBM Farm egyszerre teremt terápiás és rekreációs lehetőséget, ad munkahelyet, feltöltődési és fejlődési lehetőséget is. Illetve az itt megtermő zöldségek és gyümölcsök is mind jótékony célt szolgálnak. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott idén az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ, amely legnagyobb beszállítója, az Árpád-Agrár Zrt. közel 700 palántát - köztük uborka, paradicsom, karalábé, valamint paprika- és káposztafélék - ajánlott fel saját palántanevelőjéből a Farmnak.

Kétezer négyzetméteres, terápiás hatású kert

A Budapest XI. kerületében található, több mint 2000 négyzetméteres kertben lehet főzni, bográcsozni vagy csak egyszerűen ki- és egymáshoz kapcsolódni, játszani, de akár csapatépítőket is tartani. A kert terápiás hatása mindenkinél működik, érkezzen az illető cégtől, iskolából vagy családok átmeneti otthonából.

A BBM csapat egyik fő célja a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan emberek megsegítése, így a Farm veteményesében megtermő zöldségeket is elsősorban nekik ajánljuk fel, míg a gyümölcsökkel gyermekotthonokat keresünk fel. Tehát minden, ami itt megterem adományba kerül, nem pedig kereskedelmi forgalomba

- emelte ki Balassa Bettina, a Budapest Bike Maffia projektvezetője. A növények, a magok és a palánták főként adomány és felajánlás útján érkeznek a kertbe. Balassa Bettina hozzátette, hogy bár a Farmot sikerült júniusban megnyitniuk, rengeteg további tervük van még:

A farmon található egy ház, ami alapos renoválásra szorul, így jelenleg tárolásra használjuk, viszont szeretnénk, ha a jövőben lakhatóvá válna. Emellett a közösségi térre is várnak még fejlesztések, ide egy büfét, egy kis színpadot és egy kinti tűzrakó helyet, valamint raklapbútorokat álmodtunk meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, zöldség, munkahely, farm, szociális, zöldségtermesztés, budapest, gyümölcstermelés, szervezet, lehetőség, délkertész, rászoruló,