Így zuhan a hazai vezető ágazat

Így zuhan a hazai vezető ágazat

Ruda Bettina
Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt és az exportpiacon is kiemelkedő helyet foglalt el, most viszont súlyos visszaesés tapasztalható az ipari ágazatban. Hazánkban a zöldborsó termőterülete szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, igaz, a trend, némileg megakadt legutóbb: 2022-ben 11-12 ezer hektár volt, 2023-ra pedig 12-13 ezer hektárra növekedett. Idén viszont ehhez képest nagyságrendileg 30-40-százalékos visszaesést tapasztalhatunk. A termőterületek jelentősen csökkentek és az időjárás sem volt jó hatással a termelésre. Idén a betakarítások a szokásosnál 2-3 héttel korábban kezdődtek és elmondható, hogy az idei zöldborsó termés mennyisége nagymértékben elmarad a várt, becsült mennyiségektől.

Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a zöldborsó vetésterülete évről évre nagyon erősen változik, egyrészt a termelői kedvtől, másrészt az ipari igényektől függően. Elmondható, hogy területenként eltérően, de az idei termésmennyiség összességében rosszul alakult, országszerte jelentősen kevesebb zöldborsó termett az elmúlt évek adataihoz képest. A legfőbb gondot a betakarítás időszakában hullott jelentős mennyiségű csapadék okozta, de a jégeső okozta károk is hatalmas pusztításokat végeztek.

Azt szoktam mondani, hogy hatalmas a mi országunk. Ha az időjárási képet nézzük, óriási eltérések vannak terület és terület között és ahogyan mondani szokás, a mezőgazdaság kiszolgáltatott az időjárással szemben. Területi megoszlásban bizonyos időjárási tényezők, mint például a jégeső, nagyon jelentős befolyással tudnak lenni a terméshozam eredményeire.

- fogalmazott az Agrárszektornak Losó József.

Ezek alapján az idei évet tekintve elmondható, hogy messze nem úgy alakult a zöldborsó terméshozama, mint ahogyan az az előzetes jelzések alapján várható volt. Idén pont a célegyenesben, a betakarítások időszakában érkezett hatalmas mennyiségű csapadék, illetve a pusztító jégeső, majd mindezek után berobbant a hőség, tökéletes mikroklímát kialakítva ezzel a gombás betegségeknek. A borsó az ilyen gombás betegségekre kimondott fogékony, hiszen egy nagyon sűrű növényről van szó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Import és export alakulása

Az Eurostat adatai alapján az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőre 2023-ban Magyarország volt, 30,5 ezer tonnányi termést szállítottunk ki. A legnagyobb felvevő ország Oroszország, de Németországba, Olaszországba, Litvániába, Romániába és az Európai Unió országaiba is jelentős mennyiségben szállítottunk zöldborsót. A szakember véleménye szerint az az elmúlt évek export jelentőse idén negatív irányba fog változni, a rossz termés következtében.

Nem fog jutni annyi termék az exportpiacra, mint a korábbi időszakokban főleg, hogy első körben a hazai piacot kell kiszolgálni

- mondta el Losó József. Az import jelentős része Lengyelországból és Belgiumból jön be az országba.

Évek óta világviszonylatban megfigyelhető tendencia, hogy a konzerv termékek egyre inkább visszaszorulnak a fogyasztott termékek piaca pedig előtör - vélekedett az Agrárszektornak Losó József. Hozzátette, az látszik, hogy amennyire csökken a konzerv áruk iránti igény, annyival nő a fagyasztotté, tehát ez a termelés szempontjából egy szerencsés helyzet. Vannak olyan országok, például a FÁK országai, melyek esetében még nem számottevőek a hűtőláncok, így a fogyasztás nagy százalékát a konzerv termékek teszik ki. Azokban a térségekben, ahol jobban kialakult a fagyasztott termékek előállítása, ott a fogyasztás is a fagyasztott termékek irányába tendál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Feldolgozás

A szakember elmondta, hogy mindkét előállítási módnak, tehát a fagyasztott és a konzerv termékeknek is megvannak a maga, sajátos költségei. A konzervipari alapanyag az úgynevezett fehér lemez, melynek döntő többsége Ukrajnából, az ottani acélművekből érkezett. Az orosz-ukrán háború következtében ez az üzem teljesen tönkrement, így a hazai konzerviparnak új lehetőséget kellett keresnie, más beszállítókkal kell együtt dolgoznia. A megemelkedett energiaárak következtében több üveggyár is bezárt. Az üveg előállításához nagy mennyiségű energiára van szükség, melynek ára köztudottan megdrágult. Ezek mind-mind közrejátszanak a konzervipari árak alakulásában.

Az ágazatot sújtó EPR díjak

A zöldborsó termelés ágazatára is jelentős módon hat a tavaly bevezetett EPR díjak magas értéke.

Korábban 18 forint volt a karton díja, amit be kellett fizetni és ezzel tudtuk is tartani az Európai Uniós elvárásokat országszinten. Ez mára 180 forintra emelkedett, tehát hihetetlen nagy pluszköltséget jelent ez a feldolgozóknak, ami tulajdonképpen nem ad semmi hozzáadott értéket, nem növeli az áru minőségét, biztonságát, csak kimondott költségnövekedést okoz.

- fogalmazott a szakértő. Véleménye szerint, azon túl, hogy ez a rendkívüli módon megnövekedett díj önmagában jelentős problémát jelent, komoly adminisztrációs terhet is ró a vállalatokra, mert ha az adminisztrációs folyamatok közben valaki hibázik, nagyon jelentős büntetésre lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatások

Úgy gondolom, hogy sorsforduló előtt állhat az egész tartósítóipar, hiszen már kiírtak két pályázati lehetőség is

- mondta az Agrárszektornak Losó József.

Az egyik pályázat esetében minimum 200 milliós támogatott részre lehet pályázni és van a nagyobb, komplex pályázati lehetőség is, ami valóban nagyon jelentős, mert ez esetén maximum 5 milliárdos támogatási részre lehet pályázni, ami rettentő módon ráfér a feldolgozóiparra mert mind a fagyasztott, mind pedig a konzervipar jócskán elmaradt a fejlesztések terén. Ahhoz, hogy hazánk versenyképes tudjon maradni a világpiacon, nagyon komoly beruházásokra van szükség - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az iparág képviselőiben megvan az aggály arra vonatkozóan, hogy a fedezet megérkezése időben hogyan fog alakulni. Az ágazat nem túlfinanszírozott, így több esetben bankok hitellehetőségeire szorul – fogalmazott a szakember. Véleménye szerint ebben az esetben a magas kamatok miatt lesznek olyan feldolgozóipari vállalatok, amelyek nem fogják tudni maradéktalanul megvalósítani fejlesztési szükségleteiket, igényüket, finanszírozási problémák miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?