Az éghajlatváltozás miatt feljebb szökhetnek az élelmiszerárak

Az éghajlatváltozás miatt feljebb szökhetnek az élelmiszerárak

Szabó István
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint érzékelhető élelmiszer-drágulást von maga után a globális klímaváltozás az elkövetkező évtizedben. Az emelkedő átlaghőmérséklet mellett egyes régiókban az aszály, míg máshol a túlzott csapadék eredményezhet rövid távú, gyors áremelkedéseket. Az éghajlatváltozás hazai piacra gyakorolt, várható hatásait Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője értékelte, aki elemzésében arra is kitért, hogy hogyan alkalmazkodhatnak a magyar gazdálkodók.

Az egyre emelkedő átlaghőmérséklet 2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal is megnövelheti az élelmiszer-inflációt, az általános inflációt pedig évente 0,32-1,18 százalékponttal - áll a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) friss tanulmányában. Az élelmiszer-inflációra gyakorolt hatás majdnem kétszer akkora, mint a teljes inflációé, ami valószínűleg az élelmiszer-infláció nagyfokú volatiltásának és a mezőgazdaság éghajlati sokkhatásokkal szembeni fokozott érzékenységnek tudható be. Emiatt a hőmérséklet-emelkedés élelmiszer-inflációra gyakorolt hatása elsősorban kínálati oldalon fog jelentkezni. A tudósok a legkorszerűbb klímamodellek segítségével vizsgálták meg az extrém éghajlati tényezők - mint a magas hőmérséklet és a szélsőséges esőzések - befolyását az inflációra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit mutat a kombinált aszály indikátor?

2022-ben egész Európát erős aszály sújtotta, emiatt a termésátlagok is szignifikánsan csökkentek, szintén hozzájárulva az árak emelkedéséhez. Ez az elmúlt 500 évben a legerősebb aszálynak számított, amit a súlyos és tartós csapadékhiány, valamint az Európát egészen májustól októberig sújtó, ismétlődő hőhullámok sorozata okozott. A kombinált aszály indikátor, amelyet a Copernicus Emergency Management Service részeként az European Drought Observatory (EDO) tesz közzé, a mezőgazdasági aszály által sújtott és a potenciálisan érintett területek azonosítására szolgál.

Nem csak a felmelegedés a probléma

A történelmi aszály a megélhetést is befolyásolta azáltal, hogy élelmiszer- és vízellátási bizonytalanságot okozott a különböző régiókban. Míg az intenzív aszályos periódus Európa, Kelet-Afrika, Kína és Dél-Amerika régióit érintette, más országoknak a túlzott csapadék következményeivel kellett megküzdeniük, és erőteljes árvizek sújtottak több országot is.

Kombinált aszály indikátor értéke Európában az első tíznapos időszakban 2022 szeptemberében. Forrás: European Drought ObservatoryKombinált aszály indikátor értéke Európában az első tíznapos időszakban 2022 szeptemberében. Forrás: European Drought Observatory

 

Élelmiszer-infláció Magyarországon: Hogyan alkalmazkodhatunk a klímaváltozáshoz?

Az élelmiszer-infláció alakulása három szakaszra osztható az elmúlt három évben. 2022 tavaszáig a terményárak világszintű növekedése még nem okozott markáns hatást Magyarországon. Ezt követően az energiaárak emelkedése már előhozta a hazai gazdaság strukturális gyengeségeit, az élelmiszeripar alacsonyabb termelékenysége miatt az élelmiszer-infláció 2022 közepétől elszakadt a régiótól - állapította meg az MNB a mély elemzésében. A harmadik szakaszban, 2023 januárjától a globális és hazai dezinfláció érvényesült, amit erőteljesen támogatott a világpiaci árak csökkenése, a stabil árfolyam, a mérséklődő kereslet, a magas bázisok és a kormányzat versenyt erősítő lépései. Az inflációs időszak végére a hazai élelmiszerárak elérték az EU-s átlagot.

Az élelmiszerek fogyasztói árának változása Magyarországon, 2023 (az előző évhez képest). Forrás: KSHAz élelmiszerek fogyasztói árának változása Magyarországon, 2023 (az előző évhez képest). Forrás: KSH

 

A nagyfokú csökkenésben fontos szerepet játszottak a mezőgazdasági termelői árak, melyek 2023-ban 16%-kal alacsonyabbak voltak az előző évihez képest. Ezt elsősorban a növényi termékek árainak 28%-os csökkenése okozta, míg az állati termékeké 12%-kal nőtt. A magas élelmiszer-infláció miatt csökkent a kereslet, ami visszavetette az élelmiszeripar teljesítményét is.

A fogyasztói árak változása kiadási főcsoportonként Magyarországon, 2023* (az előző évhez képest). Forrás: KSH (Az oszlopok szélessége a kiadási főcsoportok súlyát mutatja)A fogyasztói árak változása kiadási főcsoportonként Magyarországon, 2023* (az előző évhez képest). Forrás: KSH (Az oszlopok szélessége a kiadási főcsoportok súlyát mutatja)

 

A hőmérséklet jövőbeli emelkedésének az inflációra gyakorolt hatása attól függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a melegebb éghajlathoz. Nemcsak gazdasági, hanem ágazati szintű alkalmazkodás függvénye is a felmelegedés inflációs hatásainak csökkentése. Szükségessé válik az eddigi stratégiák újragondolása, alkalmazkodóbb növényfajok és fajták választása, illetve megfelelő technológiai elemek alkalmazása. Hatékonyságjavulást az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a precíziós eljárások alkalmazása, a technológiai fegyelem, végső soron a fejlesztések, kiemelten az öntözési beruházások és a termelési szerkezet differenciálása hozhat.

A szerző az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?