Fertőző betegség terjed Amerikában: sokan spórolnak a védekezésen

Fertőző betegség terjed Amerikában: sokan spórolnak a védekezésen

agrarszektor.hu
Egyes tejtermelők ellenállnak a madárinfluenza terjedésének megállítására irányuló, michigani erőfeszítéseknek, mert attól tartanak, hogy megsínylik a többletköltségeket. A kormány által bevezetett korlátozások ugyanis - amelyek magukban foglalják a farmok nyomonkövetését - a COVID-19 nemkívánatos emlékeit idézik fel Martinban és más közép-michigani kisvárosokban is.

Az államban a négy ismert emberi megbetegedésből kettő azóta történt, hogy a szövetségi hatóságok március végén a világon elsőként megerősítették, hogy az amerikai szarvasmarhákban is kimutatható a madárinfluenza vírusa. A Reuters által az állami egészségügyi hivatalok körében végzett felmérés szerint az államban több embert vizsgáltak meg, mint a 12 másik érintett állam bármelyikében, ahol a szarvasmarhák körében megerősített fertőzések fordultak elő. A tesztelési politikák államonként eltérőek - írja cikkében a Reuters.

A közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a betegség a COVID-19 után néhány évvel, újabb világjárvánnyá válhat. Miközben ezek az aggodalmak egyre nőnek, Michigan proaktív válaszlépésének elfogadását és kudarcát más államok is figyelik. A michigani termelőkkel, az állami egészségügyi tisztviselőkkel, kutatókkal és ipari csoportokkal készült több mint egy tucat interjú, valamint az előzetes adatok azt mutatják, hogy a tejtermelők eddig csak korlátozott mértékben vettek részt a vírus megfékezésére és tanulmányozására irányuló erőfeszítésekben. Egyes esetekben a dolgozók még mindig extra védőfelszerelés nélkül fejik a teheneket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brian DeMann, egy tejtermelő a Michigan állambeli Martinból elmondta, hogy a járvány kitörése és az állami intézkedzések a COVID-19-re emlékeztetnek. A 37 éves férfi úgy véli, hogy a madárinfluenza megfékezésére vonatkozó michigani szabályok szélesebb körben elfogadottabbak lennének, ha azok a gazdák számára nem követelményként, hanem ajánlásként érkeznének.

Senki sem tudja, hogy ezek a dolgok, amiket mondanak, működőképes, megfelelő intézkedések-e

- mondta Brian DeMann, aki osztotta más gazdák bizonytalan véleményét.

Ahogy 2020-ban, az emberek most sem szeretik, hogy megmondják nekik, mit tegyenek. Idén tavasszal a gazdák, illetve a dolgozók szerint sok amerikai tejtermelő gazdaság tulajdonosa nem vette figyelembe a védőfelszerésekkel kapcsolatos szövetségi ajánlásokat. Brian DeMann elmondta, hogy azért nem ruházott be új védőfelszerelésekbe, például maszkokba a dolgozói számára, mert nem világos, hogyan terjed a vírus.

Nincs extra felszerelés

Michigan vidékén mintegy 900 tejgazdaság található, a teheneket nyitott istállókban tartják, a takarmánykupacokat védőponyva fedi. Tim Boring, Michigan állam mezőgazdasági igazgatója szerint a társadalmi megbélyegzés és a fertőzésekkel kapcsolatos gazdasági aggályok tartották vissza a gazdákat attól, hogy a hatodik legnagyobb tejtermelő ország teheneit madárinfluenzára teszteljék. Az állam legutóbb július 9-én jelentett fertőzött tejelő állományt, ez volt a 26. pozitív teszt. Az elmúlt hónapban öt másik állam is megerősítette az eseteket, és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint március óta országosan mintegy 140 állomány fertőződött meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Michigan állam esetenként akár 28 ezer dollárt is ajánlott a gazdaságoknak azért, hogy a fertőzött állományokkal rendelkezőket a kutatásban való részvételre csábítsa. Az állam szerint eddig több, mint egy tucat gazdaság jelezte érdeklődését. Emellett a szövetségi kormány külön pénzügyi támogatást nyújt is: az USDA által nyújtott pénzügyi támogatásban részesülő 21 állományból tizenkettő Michiganből származik, az ügynökség szerint. A tesztelés fokozása érdekében az USDA önkéntes programot indított, amelynek keretében az amerikai gazdák hetente tesztelhetik a tejüket madárinfluenzára. 

Új fenyegetés

A michigani mezőgazdasági minisztériumnak mintegy 200 szakembere van arra, hogy a baromfi- és szarvasmarha-állományokban megjelenő esetekre reagáljanak, illetve, hogy esetek az USDA-val közös kivizsgálására. Más államok állatorvosai azt mondták, hogy figyelemmel kísérik a michigani eseteket, hogy felmérjék a fertőzés kockázatát

Michigan jó munkát végez a diagnosztikával, és megpróbálja azonosítani, hogy hol van a betegség

- mondta Mike Martin, Észak-Karolina állami állatorvosa.

Az USDA szerint a michigani járvány a tehenekben azután kezdődött, hogy egy fertőzött texasi gazdaság márciusban, a vírus kimutatása előtt szarvasmarhákat szállított Michiganbe. Hetekkel később egy michigani baromfifarm is jelentett tüneteket és a teszt is pozitív lett. A teljes genom szekvenálása arra utalt, hogy a vírus a tejgazdaságból átterjedt a baromfiállományra.

Michigan legnagyobb tojástermelője, a Herbruck's Poultry Ranch tulajdonában lévő csirkék azért fertőződtek meg, mert a vírus szarvasmarhákról terjedt át, mondta Nancy Barr, a Michigan Allied Poultry Industries, egy ipari csoport ügyvezető igazgatója. A Reuters számolt be elsőként a Herbruck's-hez a tejelő tehenekkel való kapcsolatról.

Ez egy újabb fenyegetést jelent számunka

- mondta Nancy Barr.

A Herbruck's májusban közölte az állammal, hogy mintegy 400 dolgozót bocsát el, miután a madárinfluenza megtizedelte az állományt Ionia megyében. A vállalat nyilvános közleményben közölte, hogy az állományok újjáépítése során tervezi az alkalmazottak felvételét, ám ez akár hat hónapig is eltarthat. Június végéig az Ionia megyei baromfitenyésztők 73,2 millió dollár kártérítést kaptak az amerikai kormánytól a madárinfluenza okozta károk miatt, ami a legtöbb az ország azon megyéi közül, amelyeknek 2022 februárja óta le kellett vágniuk a fertőzött állományokat - derült ki a USDA-tól kapott adatokból. Az elbocsátások félelmet keltettek Ioniában, ebben a közép michigeni városban. Alex Hanulcik, aki egy friss gyümölcsös stand tulajdonosa, elmondta, hogy ismer egy olyan korábbi Herbruck's alkalmazottat, aki a felmondása után elhagyta a várost, hogy az Egyesült Államok déli részén találjon munkát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyon együtt érzek az alkalmazottakkal

- mondta Alex Hanulcik.

A tejtermelők elmondták, hogy folyamatosan aggódnak amiatt, hogy teheneik lehetnek a következő fertőzöttek, de nem tudják pontosan, hogyan védjék meg őket. Doug Chapin, egy tejtermelő a michigani Remusban elmondta, hogy megbeszéléseket tartott az alkalmazottakkal, hogy tájékoztassa őket a vírus veszélyeiről. Igyekszik rávenni a dolgozókat, hogy védő felszerelést viseljenek.

Michigan azt tervezi, hogy az országban elsőként a tejipari dolgozókat vérvizsgálattal teszteli a fertőzésre. Az állam már több ezer embert vizsgált meg madárinfluenza tüneteinek miatt egy összetett érintkezési nyomkövető rendszer segítségével, amely naponta háromszor küldött adatokat - mondta Chad Shaw, az Ionia megyei egészségügyi hivatal egészségügyi tisztje. Néhány gazdálkodó azonban továbbra sem hajlandó együttműködni a helyi egészségügyi hatóságokkal. 

Kemény csapás

Az USDA adatai szerint Idaho és Colorado után Michiganben jelentették a harmadik legtöbb fertőzött tejelő állományt, és csak áprilisban 6,5 millió csirkét veszítettek el a baromfifarmokon kitört járványok miatt.
A Biden-kormányzat április végén kezdte meg a tehenek negatív tesztjének előírását, mielőtt az államhatárokon túlra szállítanák őket. Michigan továbbment, és májusban elkezdte előírni a gazdaságoknak, hogy vezessenek naplót a látogatókról, fertőtlenítsék a vírust hordozó teherautókat, és tegyenek egyéb biztonsági intézkedéseket. Ebben a hónapban az állam elkezdte megkövetelni a vásárokon bemutatásra kerülő, nem tejelő tehenek negatív tesztjét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Colorado július 3-án jelentette az ország negyedik emberi megbetegedését. Az amerikai kormány 176 millió dollárt ítélt oda a Modernának, mely új lapot nyit a madárinfluenza elleni vakcina emberi felhasználásra történő fejlesztésének előmozdítására. Két tucat cég dolgozik a szarvasmarhák számára kifejlesztett vakcinán, mondta Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter, mivel országosan mintegy 140 csordában pozitívak voltak a tesztek.

Michigan élen jár a tájékoztatásban és információkhoz való hozzáférés biztosításában, ami ebben a szituációban nagyon hasznosnak bizonyul

- mondta Tom Vilsack a Reutersnek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?