Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.11. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.11. csütörtök

agrarszektor.hu
Sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.07.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.07.11.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.07.11.) napon.

2024.07.11. csütörtök: Sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.
Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Országos hőség van, az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad.

A következő napon várható időjárás

2024.07.12 péntek: Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Az északi tájakon lehet erőteljes a gomolyképződés, és ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északkeleti szél délire, délkeletire fordul, és megélénkül, de zivatarokban erős, viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 34 és 40 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

A hőség ára: most ég el egymillió tonna kukorica

Napok alatt eloszlatta a kukorica-rekordtermésről szőtt álmokat a szokatlanul durva hőhullám, amely az országot sújtja. Bár a kukorica legsérülékenyebb időszaka, a virágzás már véget ért mire a kánikula megérkezett, a hőstressz így is sokat árt a növényeknek és lényegesen szerényebb terméskilátásokat vetít előre. Hogy pontosan mekkora lesz a kiesés, az a következő napok időjárásától függ: az egyelőre tartósnak ígérkező hőhullám nem sok jót ígér, de már egy kis csapadék is sokat enyhíthet a helyzeten. A szerencsésebb, dunántúli területeken ennek ellenére is hamarosan mínusz egy tonnát lehúzhatnak a gazdák a várt hektáronkénti hozamból. Ahol azonban eddig sem volt elegendő eső, ott nem sok kapaszkodó van: egy hektárra vetítve akár 2-3 tonna is lehet a hőség számlájára írható kiesés.

Díjat kaptak az agrárium legjobbjai: képeken mutatjuk a győzteseket

2024-ben lesz tizedik éve, hogy az év legfontosabb agráreseményén, a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat, amellyel a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket díjazzuk. Első alkalommal 2015-ben ítéltünk oda díjakat, ezt követően pedig már minden évben, így 2017-ben is átadtuk őket, habár akkor még csak három kategóriában, ami azóta tízre bővült. Az idei jubileumi díjkiosztó kapcsán most összegyűjtöttük, kik is nyerték 2017-ben a Portfolio Agrárdíjakat.

Így zuhan a hazai vezető ágazat

Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt és az exportpiacon is kiemelkedő helyet foglalt el, most viszont súlyos visszaesés tapasztalható az ipari ágazatban. Hazánkban a zöldborsó termőterülete szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, igaz, a trend, némileg megakadt legutóbb: 2022-ben 11-12 ezer hektár volt, 2023-ra pedig 12-13 ezer hektárra növekedett. Idén viszont ehhez képest nagyságrendileg 30-40-százalékos visszaesést tapasztalhatunk. A termőterületek jelentősen csökkentek és az időjárás sem volt jó hatással a termelésre. Idén a betakarítások a szokásosnál 2-3 héttel korábban kezdődtek és elmondható, hogy az idei zöldborsó termés mennyisége nagymértékben elmarad a várt, becsült mennyiségektől.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így szakadt ketté Magyarország: Budapest dőzsöl, Szabolcsban alig telik nyaralásra

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elkészítettük a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását, melyet több mint 11 ezer olvasónk töltött ki. Az eredményekből kiderül, hogy fontos a magyaroknak a kikapcsolódás, a pihenés, ám egy jelentős részük nem engedheti ezt meg magának. A kitöltők több mint 70 százaléka mondta, hogy a megnövekedett árak miatt olcsóbb úti célt válasz, kevesebbszer vagy egyáltalán nem utazik 2024-ben.

Börtön is lehet a darázsirtás vége? Csak óvatosan a kertekben, ezzel jobb lesz vigyázni

A legtöbb kertes ház tulajdonos szembesült már azzal a problémával, hogy darazsak költöztek az udvarába, redőnytokjába vagy a kert különböző zugaiba. Sokan döntenek úgy, hogy gyorsan orvosolják a problémát és lefújják a kellemetlenkedő szárnyasokat valamilyen rovarirtóval és folytatják tovább kinti tevékenységüket. Ez viszont nem a legjobb megoldás a problémára. Észben kell tartanunk környezetünk és a rovarok védelmét, hiszen nem csak segítik a beporzást, de el is űzik a káros bogarakat, rovarokat. Ráadásul egy óvatlan irtás következménye hatalmas bírság, sőt akár börtönbüntetés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?