Így maradhat minden zöld a kánikula idején: erre oda kell figyelni

agrarszektor.hu2024. július 11. 14:33

A kánikula berobbanásával kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű víz biztosítása a növényeink számára is. Ugyanez igaz a zöld gyepszőnyegre is. Ahhoz viszont, hogy kiváló állapotban fenntartsuk a fű állagát nagyon nem mindegy, hogy mikor kerül sor a öntözésre. A HelloVidék most annak eredt utána, hogy megnézze, melyik napszak alkalmas leginkább erre, valamint hogy melyek azok a praktikák, amelyekkel megfelelő állapotban tudjuk tartani a gyepünket.

A szakemberek szerint a hűvösebb hőmérséklet és a nyugodt szellő minimálisra csökkenti a párolgást, így a nap legforróbb szakaszaiban is hűvösen tartja a gyepet. Ha esetleg nem lenne elég időnk a reggeli öntözésre ideális választás lehet még a késő délutáni időpont. Nem érdemes késő estére halasztani az öntözést, mivel a pázsit az éjszaka folyamán nedves maradhat, ami miatt a fű fogékony lehet olyan betegségekre, mint például a gomba. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyi ideig tart maga az öntözés is.

Ezek a praktikák aranyat érhetnek

A pázsitlocsolók vízszintesen, nagy sebességgel lövik ki a vizet, így a víz nem annyira érzékeny a szélre és a párolgásra, mint más berendezések, amelyek egyenesen felfelé permetezik a vizet. Ezek az öntözőfejeket úgy kell elhelyezni, hogy a pázsit minden egyes részét tudják locsolni, vagyis egyetlen négyzetméter se maradjon ki, hiszen ha az nem kap megfelelő mennyiségű vizet, akkor kiég. Az oszcilláló locsolók kíméletesebb választást jelentenek új pázsitokhoz, amíg a fű meg nem gyökerezik. Az újonnan ültetett fűmag esetében, ha lehet tartsuk a talaj felső részét nedvesen, de úgy, hogy azért ne ázzon. Öntözzük rendszeresen, amíg a fű 7-8 centiméter magas lesz.

A szakértők általában azt szokták mondani, hogy az agyagos talajokat hetente egyszer, a homokos talajokat pedig körülbelül háromnaponta öntözzük. Ha nem tudjuk megállapítani az öntözés mennyiségét, akkor érdemes az olyan jelekre figyelni, amik az alul öntözésre hívhatják fel a figyelmet. Az alul öntözés jelei közé tartozik a törékeny, száraz vagy barna fű. A túlöntözés jelei ezzel szemben a gombák, a gyomok, a szivacsos fű lehetnek. Ehhez ideális választás lehet az automata locsoló.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, öntözés, víz, kánikula, öntözésfejlesztés, hőség, öntözési-rendszer, öntözött-terület, párolgás, pázsit,