Tuti tippek hőség ellen: nincs mese, ezeket be kell tartani

agrarszektor.hu2024. július 11. 13:31

Mivel még láthatáron sincs a hőhullám vége, jöjjön néhány jótanács, hogy mire érdemes figyelni a rekkenő hőségben. Ami az otthonunkat illeti, a függönyöket és redőnyöket érdemes bezárni napközben, éjszaka lehetőség szerint nyissuk ki ablakainkat, hogy kicsit felfrissítsük a levegőt. Nagyon fontos, hogy igyunk sok folyadékot, lehetőség szerint vizet, ásványvizet. A hőségben kerüljük a fizikailag megterhelő tevékenységeket, a testmozgást is inkább a hűvösebb napszakokra időzítsük.

Viseljünk laza, könnyű ruházatot, együnk könnyű ételeket: a saláták, gyümölcsök és zöldségek például jó választások a forró napokon. És a szokásos, kvázi kötelező dolgok, ha kint tartózkodunk: kerüljük a napot, ha lehetséges, maradjunk az árnyékban, illetve mindenképpen viseljünk napszemüveget és kalapot, védjük bőrünket magas faktorszámú krémmel. Ami szintén nagyon fontos, hogy soha ne hagyjunk gyermekeket vagy háziállatokat az autóban, még rövid időre sem - olvasható az Időkép cikkében.

A légkondi használata során mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség semmiképp se haladja meg a 10°C-ot. Ideális esetben ez az érték 5 és 8 fok között mozog. Számszerűsítve pedig azt szokták mondani, hogy napközben nem érdemes 21-22°C alá hűteni a szobát, de persze egyénenként változhat, hogy kinek mi az ideális. Ilyen forróságban, mint ami most tombol, ennél többet, legalább 24-25 fokot javasolnak. Egy biztos, a túlságosan hideg levegő megfázáshoz, izomfájdalomhoz és ízületi gyulladáshoz vezethet, ezért kerüljük a hideg levegő direkt testre történő irányítását.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hideg, hűtés, védekezés, hőmérséklet, hőség, meleg, tanácsok, megfázás, odafigyelés, különbség, vízfogyasztás,