Zajlik az aratás Magyarországon: mutatjuk, mennyi árpa és búza lehet idén

agrarszektor.hu2024. július 11. 17:31

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. 

Az őszi árpa vetésterülete csaknem 260 ezer hektár volt, ahonnan 1,47 millió tonna terményt sikerült betakarítani. A kultúra termésátlaga 5,7 tonna hektáronként, ám országosan nagy szórás mutatkozik. A legjobb - 6,5 t/ha feletti - terméseredmények a dél-dunántúli megyékben születtek, míg az észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban a csapadékhiány jobban éreztette a hatását - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Több mint 864 ezer hektáron vetettek őszi búzát, amelynek az aratása megfelelő ütemben zajlik és jelenleg a terület 76 százalékáról takarították be a termést. Az országos termésátlag az eddigi területeken hektáronként 5,7 tonna körül van, ami a korábbi évekkel összehasonlítva országos szinten átlagos hozamúnak mondható. A terméseredményeket a búza esetében is befolyásolja a korábbi hónapok területenként jelentősen eltérő csapadékeloszlása. Ennek is köszönhetően a legmagasabb átlagokat Baranya és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből. Nagy eltérések vannak fajtától, termeléstechnológiától függően a minőség és a mennyiség tekintetében is.

Őszi káposztarepce mintegy 174 ezer hektáron került a földbe, a betakarításának előrehaladottsága 80 százalék felett van, hektáronként 2,7 tonna termésátlaggal lehet számolni országosan. A magborsó betakarítása szintén meghaladja a 80 százalékot, termésátlaga 2,7 tonna. A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is folyamatosan történik. A rozs nagy részét állattartó gazdálkodók zölden betakarították, így sok helyen csak becsült termésátlaggal lehet számolni.

A betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot. Érdekesség, hogy a Copa-Cogeca 2024 évre vonatkozó aratási értékelése szerint uniós szinten a búza (-6,3%) és árpa (-9%) termelése jelentősen visszaesett.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, árpa, aratás, őszi-búza, őszi-árpa, betakarítás, termésmennyiség, őszi-kalászos, őszi-vetés, tonna, belföldi, őszi-gabona,