Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.12. péntek

agrarszektor.hu2024. július 12. 07:45

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.07.12.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.07.12.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.07.12.) napon.

2024.07.12. péntek: A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. A gomolyfelhő-képződés erőteljessé válhat, és elszórtan - nagyobb számban az ország északi felén - alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék és erős vagy viharos erejű széllökés kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 41 fok között várható, legmelegebb az Alföldön lesz.
Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Országos hőség, sőt, nagy területen forróság van, ez pedig tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad.

A következő napon várható időjárás

2024.07.13 szombat: A sok napsütés mellett helyenként erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyekből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos széllökések is kísérhetik. Délután az Észak-Dunántúlon 31, 35, másutt jellemzően 35, 41 fok valószínű.

Friss híreink:

Nem mindegy, mikor szeded le a barackot: így kárba mehet az egész termés

A zöldségek, gyümölcsök érése egy folyamat, és nem mindegy, hogy mikor szedjük le a termést. Jó példa erre a gazdasági és a biológiai érettség. A paradicsomot sokszor gazdasági érettségben, azaz csak félig éretten szedik le, ha azt ezután még utaztatják hosszan, és pulton tartható is kell legyen egy ideig. Persze utóérik, de az nem lesz ugyanaz, mint amit a saját kertünkben, biológiai érettségben szedünk le és kóstolunk meg. Így nem tárolható hosszan, de sokkal ízletesebb.

A hőség ára: most ég el egymillió tonna kukorica

Napok alatt eloszlatta a kukorica-rekordtermésről szőtt álmokat a szokatlanul durva hőhullám, amely az országot sújtja. Bár a kukorica legsérülékenyebb időszaka, a virágzás már véget ért mire a kánikula megérkezett, a hőstressz így is sokat árt a növényeknek és lényegesen szerényebb terméskilátásokat vetít előre. Hogy pontosan mekkora lesz a kiesés, az a következő napok időjárásától függ: az egyelőre tartósnak ígérkező hőhullám nem sok jót ígér, de már egy kis csapadék is sokat enyhíthet a helyzeten. A szerencsésebb, dunántúli területeken ennek ellenére is hamarosan mínusz egy tonnát lehúzhatnak a gazdák a várt hektáronkénti hozamból. Ahol azonban eddig sem volt elegendő eső, ott nem sok kapaszkodó van: egy hektárra vetítve akár 2-3 tonna is lehet a hőség számlájára írható kiesés.

Díjat kaptak az agrárium legjobbjai: képeken mutatjuk a győzteseket

2024-ben lesz tizedik éve, hogy az év legfontosabb agráreseményén, a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat, amellyel a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket díjazzuk. Első alkalommal 2015-ben ítéltünk oda díjakat, ezt követően pedig már minden évben, így 2017-ben is átadtuk őket, habár akkor még csak három kategóriában, ami azóta tízre bővült. Az idei jubileumi díjkiosztó kapcsán most összegyűjtöttük, kik is nyerték 2017-ben a Portfolio Agrárdíjakat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezrek hagyják el ezeket a magyar városokat, falvakat 2024-ben: mit tudhatnak, hova menekülnek?

Magyarország népessége a '80-as évek óta lassan, de folyamatosan apad, már bőven nem laknak hazánkban 10 millióan. Az elnéptelenedés azonban nem minden területet érint egységesen, vannak olyan régiók, megyék és települések, ahol csak minimális csökkenés, stagnálás, vagy egyenesen növekedés mutatkozik a lakosság számában. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogy áll az elnéptelenedés a Dél-Alföldön, és melyek a favorit települések, ahová az elmúlt egy, illetve 5 év során a legtöbben költözhettek. 

Íme, a legegészségesebb nyári reggeli: így készítsd el fillérekből, télire is elteheted!

Habár a boltokban jóformán egész évben kapható, a padlizsán valódi hazai szezonja július végén, augusztus elején kezdődik: hagyományosan ilyenkor jelenik meg a frissen szüretelt magyar padlizsán a piacokon és a boltok polcain – a gyakorlott kertészek azonban saját konyhakertjükben is egyszerűen megtermelhetik. A padlizsán egy igazán ízletes és sokoldalú alapanyag: mutatjuk, mi mindenre használhatjuk a konyhában, illetve, hogy hogyan készítsünk belőle ínycsiklandozó padlizsánkrémet!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,