Itt az új vaj, ami eláraszthatja a boltokat: nem is hinnéd, miből készül

agrarszektor.hu2024. július 12. 11:32

Egy Bill Gates által is támogatott amerikai cég rájött, hogyan lehet kémiai úton a szén-dioxidból zsírmolekulákat előállítani. Ez pedig tehermentesítheti a bolygót a növény- és állattenyésztés környezetkárosító hatásai alól.

A Savor nevű amerikai start-up rátalálhatott az élelmiszeripar Szent Gráljára: a megoldásra, hogy hogyan lehet jó ízű ételeket készíteni a bolygó károsítása nélkül. A kaliforniai cég a légkörből kinyert szén-dioxid segítségével képes vajat és más zsíralapú terméket előállítani - írta meg a HVG az Interesting Engineering értesülései alapján. Mindez azért rendkívül fontos eredmény, mert a jelenlegi konszenzus szerint az állattenyésztés felelős a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mintegy 14,5%-áért. A népesség növekedésével pedig várhatóan nőni fog az állati eredetű termékek iránti kereslet is, ami tovább melegíti majd a bolygót.

A kaliforniai Savor éppen ezért a kémiát hívta segítségül. A szakemberek szerint mint minden molekulának, a zsírnak is egy meghatározott kémiai képlete van. A zsírok és olajok molekulái szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből állnak, a cég pedig ezt használja ki: a szén-dioxidot alapul vége zsírmolekulákat épít fel hő és hidrogén felhasználásával. Az Interesting Engineering emlékeztetett: az étkezési zsírok kémiai előállítása kilogrammonként 0,8 gramm szén-dioxidnál is kevesebb kibocsátással jár. Összehasonlításként: a Brazíliában vagy Indonéziában előállított pálmaolaj esetében több mint 1,5 gramm szén-dioxidról lehet beszélni kilogrammonként.

A Savor szerint nemcsak vajat, tejet és sajtot is elő lehetne állítani ilyen módszerrel, de fagylaltok és étolaj készítését is tervezi a cég. Jó hír, hogy a technológia jól skálázható, így rövid idő leforgása alatt ipari méretűre növelhető. Az egyetlen kérdés, hogy az emberek hajlandóak lennének-e ilyen élelmiszereket fogyasztani? Ha ezt szeretné elérni a Savor, akkor a termékeit olcsón kell adnia. A változás legnagyobb kerékkötője ugyanis az, hogy a mezőgazdaság és az állattenyésztés képes olcsón sok embert jóllakatni, így az emberek inkább a környezetszennyező és a globális felmelegedéshez jelentős mértékben hozzájáruló technológiát választják.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
sajt, élelmiszeripar, vaj, pálmaolaj, tejtermék, vállalkozás, technológia, élelmezés, startup, szén-dioxid, élelmiszer-előállítás,