2024. július 16. kedd Valter
Egyre több drónpilóta van a magyar mezőgazdaságban: ez lehet a jövő?

Egyre több drónpilóta van a magyar mezőgazdaságban: ez lehet a jövő?

agrarszektor.hu
Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft. legutóbbi közös növényvédelmi drónpilótaképzését Keszthelyen. A július 11-én megrendezett oklevélátadó ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora gratulált a végzetteknek. A szakképesítés megszerzésével lehetőségük nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.

A MATE és az ABZ Drone Kft. együttműködésében létrejött növényvédelmi drónpilótaképzésekre 2023 januárja óta lehet jelentkezni. A tanfolyam során a képzés hallgatói megismerkednek a drónok technikai hátterével, valamint a jogszabályi környezettel, melyek elengedhetetlenek a biztonságos és hatékony működtetéshez. A szakképesítés megszerzésével lehetőségük nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére. A képzés időközben - az új jogszabályi környezetnek megfelelően - egy speciális műveleti kategóriára vonatkozó tanfolyammal is bővült, így a hallgatók már a pilóta nélküli légijármű-irányító igazolványt is megszerezhetik a képzés során. A növényvédelmi drónpilótaképzést így már csak a Közlekedés Alkalmassági Vizsgaközpontnál sikeresen elvégzett vizsgát követően lehet megkezdeni - írja a MATE közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idén 227 éves Georgikon Campuson tizenhat fő teljesítette mind az igazolvány megszerzéséhez szükséges, mind pedig a növényvédelmi drónpilóta tanúsítvány előfeltételeként szolgáló tanfolyamot és elméleti, valamint gyakorlati vizsgákat. Ezzel közel száz főre emelkedett azon hazai szakemberek száma, akik a 2023-as kezdete óta sikerrel elvégezték a képzést. Az oklevélátadó ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta, az egyetemnek nagyon fontos feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz a robbanásszerű változáshoz, ami a mezőgazdaságban és a mezőgazdaságtudományokban zajlik.

Nincs még egy olyan területe az életnek, ahol olyan gyorsan változik a tudomány és olyan gyorsan évül el a ma korszerűnek gondolt szaktudás, mint éppen az agrárium. Éppen ezért nagyon fontos célunk volt, hogy azokat az új eszközöket, amelyeket elsősorban a növényvédelem területén vagy a talajtérképezés területén használnak és használni fognak a jövőben, azoknak a szakember utánpótlásában is kivegyük a részünket

- jelentette ki Dr. Gyuricza Csaba, hozzátéve, hogy mindezekhez a változásokhoz alkalmazkodni kell a tudományban, az innovációban és az oktatásban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint felidézte, ehhez egy kiváló partnerre leltek az ABZ Drone Kft. munkatársai személyében, akikkel tavaly év elején indult el a közös munka Szarvason, nyugatra pedig Keszthelyen. Hangsúlyozta: akik e korszerű tudás megszerzésére vállalkoztak, úttörői lesznek ennek az új szakterületnek. Akik pedig ma átveszik az oklevelüket, egy olyan különleges klubhoz csatlakoznak, ami mára közel száz főt foglal magába. Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezető igazgatója szerint a precíziós mezőgazdaság - beleértve a dróntechnológiát és a drónokhoz kapcsolódó szoftvereket is - nélkül a jövőben nem lesz sikeres agrárvállalkozás.

Az a képzés, aminek végén ma itt papírt szereztek, elengedhetetlen lesz a jövő mezőgazdasága számára

- húzta alá.

Mint fogalmazott, a jövő egyik kulcsa van a most végzettek kezében, amivel nem csak itthon, de nemzetközi szinten is az elit körbe tartoznak, hiszen Magyarországon és külföldön is egyaránt egyedülálló az a szaktudás, amit növényvédelmi drónpilótákként birtokolnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?