Érik a tojás-krízis Ausztráliában: erre már a McDonald's-nak is lépnie kellett

agrarszektor.hu2024. július 13. 16:04

Tojáshiány alakult ki Ausztrália egész területén, mivel a baromfiágazatot sújtó madárinfluenza miatt sok tyúkot el kellett pusztítani. Emiatt a McDonald's már a működését érintő, komoly változtatásra is kényszerült.

A McDonald's a madárinfluenza-járvány okozta tojáshiány miatt átmenetileg 90 perccel lerövidítette reggeli szolgáltatásának elérhetőségi idejét Ausztráliában. Mint közleményükben írták, továbbra is szorosan együttműködnek az ausztrál gazdák, termelők és beszállítók hálózatával, ahogyan az iparág összefog, hogy kezelje ezt a kihívást - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a BBC értesülései alapján.

Az elmúlt két hónapban Délkelet-Ausztrália 11 baromfiüzemében mutatták ki a madárinfluenza több törzsét. A járványok miatt Ausztráliában mintegy 1,5 millió tyúkot kellett selejtezni. Az eddig a kimutatott törzsek egyike sem volt a madárinfluenza H5N1-es változata. A hatóságok közölték, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Az ausztrál kormány tájékoztatása szerint a fogyasztók rövid távon számíthatnak néhány üres polcra, azonban a készleteket átirányítják a hiányos területekre. A fogyasztóknak ugyanakkor tartózkodniuk kell attól, hogy a szükségesnél több tojást vásároljanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tojás, ausztrália, tojástermelés, madárinfluenza, élelmiszerhiány, tojásfogyasztás, baromfiállomány, tojásellátás, mcdonalds,