2024. július 16. kedd Valter
Döbbenetes, ami ebben a magyar városban zajlik: ennek nem lesz jó vége

Döbbenetes, ami ebben a magyar városban zajlik: ennek nem lesz jó vége

MTI
Szeged belvárosában jelentősen emelkedett az éves középhőmérséklet, tavaly 15,2 Celsius fok volt, ami olyan városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén folyó, az éghajlatváltozás városi hatásait vizsgáló kutatásról szóló közlemény szerint az elmúlt egy év középhőmérséklete Szeged külterületén 14,4 Celsius fok volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak 11,5 fokos átlagát.

Az elmúlt 13 hónap a mérések kezdete óta a legmelegebb volt globálisan. Ez az extrém meleg Magyarországon is megfigyelhető. Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék és a HungaroMet Zrt. együttműködésének köszönhetően 1998 óta Szegeden nemcsak a külterületen, hanem a belvárosban is zajlanak mérések. Az SZTE Egyetem utcai épületének tetején és udvarán zajló mérések alapján vizsgálható a klímaváltozás és a városklíma együttes hatása. A kutatás hozzájárul a jövőbeli változások előrejelzéséhez és a szükséges intézkedések megtételéhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szeged belvárosában az elmúlt év átlaghőmérséklete mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá, ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A belvárosban az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimumhőmérsékletek pedig magasabbak, mint a külterületen. A külterületen mért értékek is jelentősen emelkedtek, ami az éghajlatváltozás közvetlen hatását mutatja. A város klímamódosító hatása tovább fokozza az éghajlatváltozás következményeit a településeken, ezt jól mutatja a Szeged belvárosában és külterületén mért adatok közötti jelentős különbség - tudatták.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?