2024. július 16. kedd Valter
Egyre több alkoholt fogyasztanak ebben az országban: megéri oda szállítani

Egyre több alkoholt fogyasztanak ebben az országban: megéri oda szállítani

agrarszektor.hu
India teljes alkoholos italszektora a világ harmadik legnagyobbja, éves forgalma 44 milliárd dollár az Euromonitor szerint. India magas importvámstruktúrája, az állami jövedéki adók egységesítésének hiánya ellenére adómértékek, az államonként eltérő szabályozás és az alkoholtartalmú italok marketingjének korlátozott lehetőségei ellenére az ágazat továbbra is jelentős növekedést mutat, amely 2027-re 55 milliárd dollárra fog bővülni. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) elemzése szerint az indiai alkoholpiacban óriási lehetőségek vannak, úgy a belépő kategóriás és prémium borok tekintetében, mint az erősebb szeszes italok terén.

Az USDA legfrissebb jelentése szerint India erős növekedési kilátásokat kínál az alkoholtartalmú italok ágazatában a következő öt évben a bővülő, fiatal középosztály és az erősödő prémiumizációs tendencia miatt. Emellett a jelenlegi alacsony egy főre jutó fogyasztás jelentős növekedési lehetőséget teremt. India alkoholtartalmú italok importja 2023-ban elérte a 1 milliárd dollárt, ami 74%-os növekedést jelent az előző évhez képest, amelyet a párlatok dominálnak 56%-os piaci részesedéssel. Eközben az amerikai eredetű export 32%-kal, 20,5 millió dollárra nőtt.

Megkérdőjelezhetetlen a skót whisky dominanciája Indiában

A világ egyik legnagyobb szeszesital-fogyasztója (2023-ban 3,5 milliárd liter), India számos lehetőséget kínál az amerikai szeszesital-export számára, mivel a becslések szerint 2027-re 4,4 milliárd literre bővül a szeszesital-ágazat, 42 milliárd dollár értékben. 2023-ban az indiai desztillált szeszesital-import értéke 572 millió dollár volt, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, a piaci részesedést 59%-kal a skót whisky uralja, míg a whisky az összes indiai szeszesital-értékesítés közel kétharmadát teszi ki. A márkák prémiumizálódása egyre inkább terjed Indiában, amit a fogyasztók új élményre vágynak, és hajlandóak megfizetni az exkluzivitásért. Ez a single malt whiskyk és a vodka esetében még nyilvánvalóbb, ahol a hazai és importált márkák a prémium és szuperprémium kifejezések piacra dobására összpontosítanak. Ezt a keresletet fokozza a kiskereskedelem - beleértve a bárokat, éttermeket, kávézókat, szállodákat és egyéb vendéglátóhelyeket - egyre kifinomultabbá válása a nagyvárosi központokban, és a korábban Delhi és Mumbai területére korlátozódó high-end koktélbárok mostanra más metróközpontokban is elterjedtek.India magas, 150%-os értékarányos importvámja, az államonként eltérő szabályozások és az alkoholos italok forgalmazásának korlátozott lehetőségei ellenére az ágazat továbbra is jelentős növekedésnek örvend.

Az európai, az ausztrál és a dél-amerikai borok uralják az indiai piacot

India továbbra is komoly hosszú távú lehetőséget kínál a prémium és középkategóriás borok számára. Az Euromonitor szerint a borágazat forgalma jelenleg 556 millió dollárra becsülhető, de 2027-re 792 millió dollárra emelkedhet. Indiában az egy főre jutó borfogyasztás 0,04 liter, míg az Egyesült Államokban 12 liter. 2020-as adatok szerint az Európai Unióban az egy főre jutó borfogyasztás 22,4 liter volt, a magyarok borfogyasztása pedig a legutolsó ismert statisztikák szerint 14-15 liter körül mozog. A kereskedelmi források becslése szerint az indiai bortermelés 18 millió liter körül mozog, ami várhatóan növekedni fog az elkövetkező években. A fogyasztók választásának elsődleges mozgatórugója ugyanakkor továbbra is az ár, amelyet a márka ismertsége és a származási ország követ. A 7-10 dollár körüli értékű gazdaságos borokat kedveli a legtöbb fogyasztó, és ezt a keresletet a hazai termelésű kínálat elégíti ki. Bár a közepes jövedelműek egyre kifinomultabb ízlést fejlesztenek ki a borok iránt, a borokkal kapcsolatos általános ismereteik hiánya miatt inkább a hazai termelésű borokat választják, mint a nemzetközi márkákat. A szakértők szerint a 10 és 15 dollár közötti árú, elfogadható árú minőségi borok hozzáférhetősége kulcsfontosságú terjeszkedési terület. Az importált borok a teljes fogyasztás mintegy 21%-át teszik ki, a piacot az ausztrál borok uralják.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelenlegi piacot az Ausztráliából, Chiléből, Szingapúrból, Franciaországból és Olaszországból származó, a szabad- vagy preferenciális kereskedelmi megállapodásokon alapuló alacsonyabb importvámokkal rendelkező olcsó/belépő szintű borok uralják. Az Indiába irányuló amerikai borimport részesedése kevesebb mint 4%, és értéke 1,3 millió dollár. Az importált alkoholtartalmú italokra alkalmazott magas szövetségi vámtarifa és az egyes államokban kivetett különadók ellenére az elmúlt három évben éves szinten 60%-kal nőtt a borimport. A becslések szerint a borfogyasztás nagy része a városi központokban összpontosul, Mumbai, Újdelhi, Bengaluru, Pune és Hyderabad adja a teljes fogyasztás 85%-át.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre népszerűbbek a kézműves sörök

Az indiai kézműves sörök piaca növekedésre kész, országszerte több mint 500 működő mikro sörfőzde van, szemben a 2016-os körülbelül 45-tel. Az Euromonitor szerint a sörágazat értéke jelenleg 9,2 milliárd dollár, de 2027-re várhatóan eléri a 14,6 milliárd dollárt. Az olyan összetevők, mint a maláta, a komló és az élesztő szállítása, valamint a sörfőzdék és kocsmák importált sörökkel való kiegészítése feltörekvő piaci lehetőséget jelent. A kézműves sörök iránti preferenciák és elfogadásuk egyre bővül azokban az államokban, amelyek engedélyezik az alkoholfogyasztást, és a sörszektor teljes forgalmának 1%-át teszi ki a mikrosörfőzdék sörértékesítése.

Egyelőre még alacsony, de növekszik az amerikai piaci részesedés

Az USA-ból származó alkoholtartalmú italok exportja alulreprezentált az indiai piacon, a 2023-as piaci részesedés az alkoholtartalmú italok teljes importjában mindössze 2%-ot tesz ki, 20,5 millió dollár értékben. Ez azonban 32%-os növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest. A desztillált szeszes italok 97%-os piaci részesedést képviselnek az amerikai alkoholos italok Indiába irányuló exportjában, és az importőrök nagyra értékelik az amerikai borok és szeszes italok kiváló minőségét és választékát, és szívesen keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel ezeket elfogadható áron szerezhetik be.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?