Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.14. vasárnap

agrarszektor.hu2024. július 14. 07:45

Nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.07.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.07.14.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.07.14.) napon.

2024.07.14. vasárnap: Nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul.
Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünkben kettős fronthatás érvényesül, de most inkább a hőség gyakorol ránk tartós stresszt. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.07.15 hétfő: Jobbára gyengén felhős, napos idő várható, de főként a hegyek felett több lehet a gomolyfelhő, amelyekből néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg meg is erősödhet. Délután 32, 39 fok között alakul a hőmérséklet.

Friss híreink:

Ez a legtöbb konyhában ott lapul: kiderült, az egészségre is káros lehet

Miben van a legtöbb mikroműanyag a konyhában? Hogy kerülnek műanyag részecskék a termőföldbe? És mennyire súlyos a helyzet Magyarországon? A mikroműanyagok az utóbbi évek egyik felkapott témájává váltak, mivel bár ott vannak a környezetünkben, a hatásuk a természetre és főleg az emberi egészségre egyelőre nem nagyon ismert.

Durva, mennyire nem veszik már ezt a traktort a magyarok: mi folyik itt?

2024 júniusában a magyar gazdák 54,9 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 hatodik hónapjához képest pedig 63,8 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka júniusban a Claas volt, amelyből 32-t adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 23 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Fendt volt az év hatodik hónapjában. Egy két hónapos lecsúszás után áprilisban ismét a lista élére került a John Deere, ám májusban újra kilökték az élről, ahova úgy tűnik most sem sikerült visszatalálni.

Nem mindegy, mikor szeded le a barackot: így kárba mehet az egész termés

A zöldségek, gyümölcsök érése egy folyamat, és nem mindegy, hogy mikor szedjük le a termést. Jó példa erre a gazdasági és a biológiai érettség. A paradicsomot sokszor gazdasági érettségben, azaz csak félig éretten szedik le, ha azt ezután még utaztatják hosszan, és pulton tartható is kell legyen egy ideig. Persze utóérik, de az nem lesz ugyanaz, mint amit a saját kertünkben, biológiai érettségben szedünk le és kóstolunk meg. Így nem tárolható hosszan, de sokkal ízletesebb.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Fontos változások élesednek a magyar strandokon, fürdőkben: sokak kedvence szűnik meg hamarosan

A vendégéjszakáknak a száma Magyarországon nagyjából 70 százaléka olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő van - ezek azonban többnyire nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a pandémia óta sorra érik őket a nehézségek. Balogh Zoltán 2018 augusztusa óta tölti be a Magyar Fürdőszövetség főtitkári pozícióját, a vele készült interjúból kiderül, milyen változásokra számíthatnak hamarosan a vendégek.

Lusta kertész, boldog kert: övé az ország egyik legszebb kertje Pilisszentkereszten, de mi a titka?

Neki sikerült, Szomoru Miklós saját pilisszentkereszti kertjében 10 év alatt fantasztikus ökoszisztémát, vele közel 10 ezer egyedszámú arborétumot alakított ki. A népszerű kertészt kérdeztük arról, ha nem csak álmodozni akarunk, hogyan lehet saját önnfentartó biokertünk, hogyan álljunk neki?

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,