Jövő héten sem fogunk fázni: folytatódik a kegyetlen időjárás

agrarszektor.hu2024. július 14. 19:03

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből. Kedden akár 41 fok is lehet.

Hétfőn napos időre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, utóbbiakhoz erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül délutánra legyengül a szél. A legmagasabb hétfői nappali hőmérséklet 32-39 Celsius-fok között várható. Kedden a sok napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti, déli szél lassanként északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A keddi hőmérséklet hajnalban általában 20-26 Celsius-fok között várható, a belvárosokban és a vízpartokon lesz melegebb, a hidegre hajlamos helyeken viszont pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Délutánra többnyire 35-41 Celsius-fok közé melegszik fel a levegő, tetőzik a forróság. 

Szerdán a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani elszórtan záporral, zivatarral. Legkisebb eséllyel az Alpokalján fordulhat elő csapadék. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A szerdai minimum-hőmérséklet általában 20-26 Celsius-fok között várható, a hétfőihez hasonlóan a belvárosokban és vízpartokon lesz melegebb az éjszaka, a hidegre hajlamos helyeken viszont ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-39 Celsius-fok között várható, nyugaton alacsonyabb, délkelet felé haladva pedig magasabb értékekkel lehet majd találkozni. Csütörtökön napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, amelyekből helyenként zápor, zivatar kialakulhat.

Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetik. Csütörtök hajnalban 17-25, délután 31-38 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, illetve északkeleten lesz kellemesebb, délkeleten pedig a legmelegebb az idő. Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű, de elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Péntek hajnalban 17-25, délután 30-36 Celsius-fokra van kilátás. Szombaton napos idő valószínű a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, csupán néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkülhet. A szombati hőmérséklet hajnalban 15-23, délután 30-36 Celsius-fok között várható. Vasárnap a megnövekvő fátyol- és gomolyfelhőzet mellett sok napsütés valószínű. Elszórtan lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északi szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős lökések. A vasárnapi hőmérséklet hajnalban 13-23, délután 30-36 Celsius-fok között várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
idő, hőmérséklet, zivatar, szél, zápor, napsütés, széllökés, viharos, napos,