Lesz ma itt minden: 40 fokra és felhőszakadásra is készülünk kell

agrarszektor.hu2024. július 14. 11:03

Nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Egy jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati, nyugati felén, harmadán átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, arrafelé ma is nagyobb területen fordulhatnak elő 27 fok alatti (az Alpokalján 25 fok alatti) napi középértékek is. Másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet - írja a met.hu.

Délelőtt a középső országrészben és északkeleten, valamint a déli határ közelében, majd napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki. Késő délutántól az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estefelé a nyugati, északnyugati határ közelében is megjelenhetnek zivatarcellák. A felhőszakadás (>30-40 mm, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár >50 mm is) mellett viharos széllökések (~60-90 km/h, légzuhatag és heves zivatarok esetén > 90-100 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti a zivatarokat. Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű. Megj.: a szokásosnál magasabb a bizonytalanság a jelenlegi helyzetet illetően

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
felmelegedés, zivatar, meleg, felhőszakadás, forróság, viharos, zivatarveszély, nyugati,