Zárul az aratás: jó hozamokat, de gyenge minőséget hozott 2024

Braunmüller Lajos2024. július 14. 13:58

A professzionális gazdálkodóknál jó mennyiségi mutatókkal, de a vártnál gyengébb minőséggel zár hamarosan az aratási szezon, amely jelenleg a búza vágásának végét jelenti – az árpát már betakarították. A csapadékosabb dunántúli és észak-magyarországi régiókban születtek jobb hektáronkénti eredmények, a mostohább és szárazabb dél-alföldi vidékeken pedig a mennyiségek is elmaradnak az átlagtól. Országosan így sem lehet sok panasz a volumenekre, a minőségre viszont már mindenképp: az étkezési búza aránya várhatóan kisebb számot mutat majd az összesítések elkészültével, a javító kategória pedig ritka lesz ebben a szezonban.

Az idén szokatlanul korán kezdődött aratás során az árpát már levágták, a búza betakarítása pedig a végéhez közelít. Összességében a mennyiségekre a legtöbb térségben nincs panasz, igaz az eltérések idén is kirívóak.

Az árpát már korábban learatták, a búza aratása is befejeződik ezekben a napokban mindenhol. Utóbbi esetében a mostani információink szerint országosan 5,7 tonnás hektáronkénti hozam becsülhető, amely nem számít rossz eredménynek

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: ez természetesen az átlagot jelentő becslés, az egyes gazdaságokban és a különböző térségekben ettől jelentősen eltérhetnek a hozamok.

Mint elmondta a nagyobb mennyiségek és a gyengébb beltartalmi értékek mögött a szemek telítődése áll.

Az áprilisi esők következtében kiteltek a szemek, szép nagy búzaszemek voltak a kalászokon, de ennek következtében viszont a beltartalom egy kicsit gyengébb.

Szép hozamok, gyenge minőség

A mennyiségeket tekintve jó eredményeket tudhat magáénak a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport is. Csepregi Attila ügyvezető az Agrárszektornak elmondta:

Az általunk művelt területen az árpa hozama 8-8,5 tonna között mozgott hektáronként, a búza 8 és 9 tonna között. Ez jó hektáronkénti hozamnak számít, és az árpa minősége is jó, a búza esetében ugyanakkor ez már nem mondható el – utóbbi fehérjetartalma meglehetősen alacsony.

Hozzátette: ennek hátterében a fajtaválasztás áll, az általuk termelt típus ideális körülmények között jó minőséget produkál, jelenleg azonban ez nem volt adott. Számít ilyenkor a hozam is: hektáronként 6 tonnánál magasabb a fehérjetartalom, mint 9 tonnás eredmény esetén.

Érdemes várni a magasabb árakra

Az árakról szólva elmondta: árpa esetében tonnánként 50-55 ezer forintos árakat hallani most, a búza esetében minőségtől függően 60 és 70 ezer forint között mozognak az ajánlatok.

Jelentősen befolyásolja az árat a szállítási és a fizetési határidő is. Ha valaki jövő májusig eltárolja a terményt, akkor akár a takarmány-, illetve az az euróbúzát is eladhatja 70 ezerért. Ha valakinek most kell értékesítenie, akkor ugyanezért csak 60-62 ezer forintot kap.

Mélyponton a sikér és az árak is

A professzionális gazdaságok esetében jónak mondható, hét-nyolc tonna körüli hektáronkénti hozamokat lát az árpa és a búza esetében egyaránt Raskó György agrárközgazdász. A minőség ugyanakkor szerinte is gondot jelent:

Javítóbúza jóformán nincs semmi, különösen a sikértartalom nagyon alacsony idén.

Az árakkal kapcsolatban a kalászosok esetében ideiglenes hullámvölgy van most a szakember szerint.

Visszaestek az árak, aki június elején határidősen eladta, az még jól járt, mostanra tízezer forintot is zuhantak az árak tonnánként. Ezzel a mostani árak a 60 ezerhez vannak közel.

A zab lesz a következő

A zab aratása csak a napokban kezdődött meg – mondta el az Agrárszektornak Szurovcsákné Berecz Ágnes. A Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője, aki 2023-ban Az Év női agrárvállalkozója díjat is elnyerte. Gazdaságukban nem termelnek búzát és árpát, zabot viszont igen, ezt a társaság tulajdonában álló zabpehelymalomban dolgozzák fel Nyíregyházán, ahol gluténmentes termékeket állítanak elő. A zab termesztése azonban nem volt zökkenőmentes idén:

Volt felénk egy nagy vihar néhány héttel ezelőtt, amely csaknem kétszáz hektárt szinte teljesen elfektetett. Ennek ellenére azt tudom mondani, hogy a többi helyen nem nézünk rossz termésátlag elé.

Hozzátette: náluk a piaci árváltozások kisebb szerepet játszanak, ugyanis a megtermelt zabot a saját üzemükben dolgozzák fel, a piacon nem értékesítik a terményt. Emellett természetesen a cégcsoport tagjai közötti árképzés során figyelembe veszik a piaci folyamatokat is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, búza, árpa, aratás, őszi-árpa, gabonahozam, gabonaár, búza ára, gabonaárak, őszi búza, őszi kalászos,