Az információval lehet leginkább kivédeni a kockázatokat

agrarszektor.hu2024. július 15. 10:01

Megfelelő pénzügyi konstrukciók mellett a szakértelem és a folyamatos információszerzés, valamint azok értelmezése segíthet abban, hogy az agrárfinanszírozásban rejlő kockázatokat kivédjék a szereplők. Ez eddig sikerült is: annak ellenére, hogy forráshiányos, ráadásul számos kockázatnak kitett ágazatról van szó, továbbra is a legstabilabban hitelezhető szektor a mezőgazdaság.

Évtizedek távlatában is elmondható, hogy a mezőgazdaság az egyik legstabilabban hitelezhető ágazatnak számít, amely annak ellenére nagyon prudensen teljesít, hogy nagy piaci és időjárási kockázatoknak van kitéve.

Nem jelenti ugyanakkor mindez azt, hogy időnként nem adódhatnak likviditási nehézségek, és ne lehetne különféle pénzügyi konstrukciókkal biztosítani a folyamatos teljesítést. Annál is inkább, mert az elmúlt években a gazdaság egészén belül a mezőgazdaság is sok nehézséget él meg, amikor azok a problémák, amelyeket jó időkben elfed a konjuktúra, ilyentájt napvilágra kerülnek.

A helyzetről és a megoldás lehetséges módozatairól beszélt az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjének két vendége, Németh Bernadett, az UBM kockázatkezelési igazgatója és Bujdosó Tünde, az Allianz Trade (EulerHermes) kockázatkezelési igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
biztosítás, kockázat, agrárbiztosítás, finanszírozás, agrárfinanszírozás, kockázatkezelés, piaci-kockázat,