2024. július 16. kedd Valter
Döbbenetes, ami a kukoricával történik az USA-ban: fontos hírek érkeztek

Döbbenetes, ami a kukoricával történik az USA-ban: fontos hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) emelte a kukoricatermelésre vonatkozó becslését. Emellett a minisztérium szakértői csökkentették a szójatermelésre vonatkozó előrejelzést, az egyes kultúrákkal bevetett hektárszámokhoz igazítva becsléseket.

Az USDA az elemzők által vártnál alacsonyabbra csökkentette a régi és az új termésű kukorica és szójabab végső készleteire vonatkozó becslését. Az Egyesült Államok nagy termésére vonatkozó várakozások mindkét árucikk jövőbeli árát négyéves mélypontok közelébe szorították - írta meg a Reuters. Az USDA előrejelzése szerint a 2024/25-ös kukoricatermés az Egyesült Államok történetének harmadik legnagyobbja lesz, és azt mondta, hogy a kukorica végkészletei 2025 szeptemberében még mindig az elmúlt hat év legnagyobbjai lesznek. A kukorica és a szója határidős jegyzései a chicagói tőzsdén a vártnál kisebb készletek miatt az adatok közzétételét követően magasabbra fordultak.

A nagy meglepetés itt az volt, hogy a régi termésű kukorica átvitele a vártnál sokkal jobban csökkent

- mondta Ted Seifried, a Zaner Group alelnöke.

Az USDA előrejelzése szerint a 2023/24-es kukoricatermés végkészlete 47,675 millió tonna lesz, ami elmarad a júniusi előrejelzéstől, és elmarad az 52 millió tonnára vonatkozó várakozásoktól. A minisztérium az idei évre 383 millió tonna kukoricatermést prognosztizált, ami meghaladja a 382,6 millió milliárd tonnás átlagos elemzői várakozást.

Még mindig rengeteg kukorica van. Ami most számít, az az egész termés növekedési feltételei, mivel a következő körülbelül hat hétben megkezdődik a beporzás

- mondta Sal Gilbertie, a Teucrium Trading vezérigazgatója.

Az USDA 112,65 millió tonnás szójatermést prognosztizált, ami meghaladja az elemzők 112,37 millió tonnára vonatkozó becslését. A múlt hónapban az USDA 377,44 millió tonnás kukoricatermést és 113,03 millió tonnás szójatermést prognosztizált.

Az USA 2024/25-ös kukorica végkészlet előrejelzése 53,26 millió tonna, ami alacsonyabb az ügynökség júniusi becslésénél és a korábbi, az 58,67 millió tonnás elemzői várakozásoknál. Emellett a 2024/25. évi szójabab végkészleteket 11,05 millió tonnára prognosztizálták, ami alacsonyabb a várt 11,4 millió bushelnél, és csökkenés a júniusi 11,56 millió tonnához képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?