Egyre több ilyen növény van Magyarországon: lassan tele lehet velük minden

agrarszektor.hu2024. július 15. 08:14

A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megtartásában, valamint a természet védelmében, és ezen keresztül a teremtett világ értékeinek megőrzésében - mondta Nagy István agárminiszter, a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján, és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén. A tárcavezető emlékeztetett, az erdőink nem csupán gazdasági érdeket képviselnek, hanem hozzájárulnak környezetünk egészségéhez és jólétéhez is, hiszen az erdő az embereké. 

Éppen ezért a kormány kiemelt célkitűzései között szerepel az erdőterületek növelése, mégpedig, hogy 2030-ra 27 százalékra növelje Magyarországon a fával borított területek nagyságát. Hozzátette, az Országfásítási Program keretében az elmúlt öt évben több mint 184 millió új fával gyarapodtak az erdők, így az erdei fafajokkal borított terület nagysága meghaladja már a 2,3 millió hektárt. Nagy István hangsúlyozta, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara olyan szakembereket képez, akik képesek a fenntarthatóság és az innováció szellemében dolgozni az erdőgazdálkodás területén - írja az AM közleményében. 

Hozzátette, a jövő szakemberei kezében van annak a kulcsa, hogy a következő generációk milyen körülmények között élhetnek. Az egyre gyorsabban változó új kihívások az erdőgazdálkodás területét is érintik, amelyek megoldásához új ismeretek, új lelkesedés és új erők egyaránt szükségesek, kiegészítve a szakemberek egymás közötti folyamatos tapasztalatcseréjével. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdőgazdálkodás, kormány, fenntarthatóság, fenntartható-mezőgazdaság, agrárszakember, agrárképzés, erdőgazdálkodó, soproni-egyetem,