2024. július 16. kedd Valter
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.15. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.15. hétfő

agrarszektor.hu
Többnyire napos időre számíthatunk időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhővel - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.07.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.07.15.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.07.15.) napon.

2024.07.15. hétfő: Többnyire napos időre számíthatunk időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, utóbbiakhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között várható, továbbra is délkeleten lesz a legnagyobb forróság, ott néhol 40 fok sem kizárt.
Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Továbbra is országos hőség van, amely mindenki szervezetére komoly stresszt gyakorol. Ilyenkor a keringésünk jelentősen leterhelt. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.07.16 kedd: A sok napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti, déli szél lassanként északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Délutánra többnyire 35, 41 fok közé melegszik fel a levegő, tetőzik a forróság.

Friss híreink:

Zajlik a húsevő-vegán meccs: mi lesz a végeredmény?

A tavalyi évben a hazai húsipari vállalatoknak nem ment jól, hatalmas minuszokkal indították az idei évet és Magyarország húsfogyasztása is csökkenő tendenciát mutat az elmúlt években. Ebben azonban nem a vegán mozgalom játszik jelentős szerepet, hanem a jövedelmi problémákból fakadó nehézségek. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az egyre nagyobb teret hódító húsmentes életmódot követőkről sem, amelyek ha hazánkban még nem is közvetlenül, de hatással vannak az iparágra, világszerte pedig máris masszív fogyasztói réteget alkotnak.

Zárul az aratás: jó hozamokat, de gyenge minőséget hozott 2024

A professzionális gazdálkodóknál jó mennyiségi mutatókkal, de a vártnál gyengébb minőséggel zár hamarosan az aratási szezon, amely jelenleg a búza vágásának végét jelenti – az árpát már betakarították. A csapadékosabb dunántúli és észak-magyarországi régiókban születtek jobb hektáronkénti eredmények, a mostohább és szárazabb dél-alföldi vidékeken pedig a mennyiségek is elmaradnak az átlagtól. Országosan így sem lehet sok panasz a volumenekre, a minőségre viszont már mindenképp: az étkezési búza aránya várhatóan kisebb számot mutat majd az összesítések elkészültével, a javító kategória pedig ritka lesz ebben a szezonban.

Ez a legtöbb konyhában ott lapul: kiderült, az egészségre is káros lehet

Miben van a legtöbb mikroműanyag a konyhában? Hogy kerülnek műanyag részecskék a termőföldbe? És mennyire súlyos a helyzet Magyarországon? A mikroműanyagok az utóbbi évek egyik felkapott témájává váltak, mivel bár ott vannak a környezetünkben, a hatásuk a természetre és főleg az emberi egészségre egyelőre nem nagyon ismert.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nem tagadják a kettős receptet: Magyarországon más a slágerüdítő, mint nyugaton, érik a botrány?

A Coca-Cola sem tagadja: eltérő összetételű Fanta narancsot árul Magyarországon, mint több más országban. Olvasónk most az Olaszországban kapható üdítővel hasonlította össze a hazait, és mint kiderült: az olaszban jóval több a narancslé. A Nébih már korábban is vizsgálta a gyártó termékeit hasonló okokból, ám jogsértést nem találtak - közölte a hivatal a Pénzcentrum kérdésére, és elmagyarázták, miért is nem feltétlen sérti a kettős minőségre vonatkozó szabályokat, ha egy gyártó más összetétellel, de ugyanazt az arculatú terméket forgalmazza két különböző országban. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője az ügy kapcsán arról beszélt: időnként kétségkívül lehet jobb minőségű élelmiszereket találni más országokban. Mindez abból ered, hogy az egyes gyártóhelyeken az egymással helyettesíthető, helyben nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagokat használják.

A szakértő kitálalt, az emberi szervezet már nem sokáig bírja el ezt a terhelést: így élheted túl a kánikulát

A héten tovább folytatódik a kánikula, és akár újabb melegrekordok dőlhetnek meg az országban. A nagy hőség mindenkit próbára tesz, legyen szó idősekről, gyerekekről, fizikai dolgozókról egyaránt. Ahhoz, hogy átvészeljük a meleget, elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás biztosítása, mivel ez a hőmérséklet már jelentős többletterhelést ró a szervezetünkre, főleg a keringésre. A téma kapcsán Dr. Pintér Ferenc meteogyógyásszal, a Meteo Klinika igazgatójával beszélgettünk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?