Jön a 37. Bábolnai Gazdanapok: ilyen programokkal várják a látogatókat

agrarszektor.hu2024. július 15. 14:01

2024-ben is megrendezik a Bábolnai Gazdanapokat. A 20 ezer négyzetméter alapterületű eseményre az idén mintegy 200 kiállító hozza el a legújabb technikai és technológiai fejlesztéseket az inputanyagoktól kezdve a talajművelésen át a legmodernebb gépekig és precíziós eszközökig - ismertette az idei kiállítás részleteit Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Bábolnai Gazdanapokat idén szeptember 5-7. között fogják megrendezni, immár a 37. alkalommal - írta meg a Magyar Mezőgazdaság. Feldman Zsolt korábban a rendezvény programjai közül kiemelte a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Szakiskolai Napot, amire a tájékoztató időpontjáig több mint 1000 diák jelentkezett, 25 intézményből. A rendezvény nem titkolt célja ugyanis, hogy népszerűsítse az agrárhivatást a mezőgazdasági szakközépiskolákban tanulók körében. Az pedig a jelentkezők számából is látszik, hogy az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek erre, hiszen az ország minden tájáról érkeznek diákok megtekinteni a nagy múltú rendezvényt.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a Magosz Ifjú Gazda Tagozata által szervezett konferenciára, amelynek középpontjában az idei pályázatok lesznek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közös szakmai kerekasztal-beszélgetéseken is szó lesz az új pályázati ciklusról, ahogy a felelős élelmiszergyártásról, a karbonkibocsátást övező kérdésekről és a kertművelésről. Bábolnán, a hagyományos kukorica- és cirokfajtatbemutató-parcellákon ezúttal is megtekinthető lesz 11 nemesítőház 38 kukoricahibridje és 14 cirokhibridje.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása, melynek részeként igazi ünnepnek tekinthető a Bábolnai Gazdanapok rendezvénye

- mondta Haál Gábor.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kiemelte, hogy az esemény az idén is a tőle megszokott, sokszínű programokkal várja látogatóit, és valósítja meg azt a célját, hogy a szakma szempontjából kiemelkedő, míg a családok számára szórakoztató esemény legyen. Haál János beszélt arról is, hogy az idei kiállítók közül az Agrotec, az IKR Agrár Kft. és az AGRICS Magyarország Kft. új formában, az anyacég, az AGROFERT Hungária részeként mutatkozik be. Az AGROFERT Hungária cégcsoport teljes portfóliójával jelenik meg a kiállításon.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok örömmel vesz részt a Kincsem 150 Emlékév programjaiban - közölte Haál Gábor, ismertetve, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gondozásában egy vándorkiállítás érkezik Bábolnára. „Az utolérhetetlen Kincsem” című kiállítás a Bábolnai Gazdanapokat megelőzően is megtekinthető a Ménesudvarban, de a kiállítás napjain a kiállítói téren is látható lesz. De ekkor fogják megrendezni a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét is, amelynek 2018 és 2022 után az idén is a Bábolnai Gazdanapok fog otthont adni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bábolna, kerekasztal, kiállítás, program, konferencia, feldman-zsolt, ménesbirtok, pályázati-felhívás, gépbemutató, szántóföldi-bemutató, gépbeszerzés, szakmai-program, bábolnai gazdanapok,