Rabszolgamunka a földeken: lecsapott a rendőrség

agrarszektor.hu2024. július 15. 16:29

Az olasz rendőrség szombaton közölte, hogy 33 indiai mezőgazdasági munkást szabadított ki a rabszolgasorba taszító munkakörülmények alól Verona északi tartományában, és csaknem félmillió eurót (közel 200 millió forintot) foglalt le két feltételezett bűnelkövetőtől. A munkaerő-kizsákmányolás azután került a figyelem középpontjába Olaszországban, hogy júniusban egy indiai gyümölcsszedő meghalt, miután a gép levágta a karját.

A legutóbbi esetben a rendőrség szerint a feltételezett bandavezérek, akik szintén Indiából származnak, szezonális munkavállalási engedéllyel hoztak Olaszországba honfitársaikat, fejenként 17 ezer eurót (több mint 6,6 millió forintot) kértek tőlük, és jobb jövőt ígértek nekik - írta meg a Reuters. A migránsok mezőgazdasági munkát kaptak, heti hét napot és napi 10-12 órát dolgoztak mindössze 4 eurós órabérért, amelyet teljes egészében elvettek tőlük, amíg nem rendezték az összes tartozásukat - közölte a rendőrség, amely "rabszolgaságnak" nevezte a migránsokkal való bánásmódot.

A feltételezett bűnelkövetők ellen rabszolgasággal és munkaerő-kizsákmányolással kapcsolatos bűncselekmények miatt emeltek vádat, míg az áldozatoknak védelmet, munkalehetőséget és legális tartózkodási papírokat fognak felajánlani. Más európai országokhoz hasonlóan Olaszországban is egyre nagyobb a munkaerőhiány, amelyet gyakran bevándorlással pótolnak, különösen az alacsonyabb fizetésű munkakörökben, és a migráns munkavállalási vízumrendszerrel kapcsolatban is előfordultak csalások.

Az országnak a munkajogi jogsértésekkel is problémája van. Az Istat nemzeti statisztikai hivatal 2021-es adatai szerint az olasz munkavállalók mintegy 11%-át foglalkoztatták illegálisan, ami a mezőgazdaságban több mint 23%-ra emelkedett.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
foglalkoztatottság, csalás, illegális, foglalkoztatás, rendőrség, vendégmunkás, olaszország, bűncselekmény,