Sokan hibáznak a sertéstelepek kialakításakor: ezt rengetegen elrontják

agrarszektor.hu2024. július 15. 15:34

A csoportosan tartott sertéseknél minden esetben - legyen az ökológiai gazdaságba beilleszthető kifutós tartás vagy teljesen zárt technológiájú rendszer - érdemes szem előtt tartani, hogy a sertéscsoportok fizikai életterét. A fakkokat - rekeszeket, kutricákat - ezért úgy kell kialakítani, hogy minél kisebb legyen a sertéstartás környezeti terhelése, és minél nagyobb a sertések komfortérzete, melynek segítségével javítani lehet a termelés színvonalát.

Mesterséges körülmények között a sertések lakókörzetének tekinthető az a fizikailag körülhatárolt kutrica vagy rekesz, amelyben adott korcsoportban tartják őket. Amennyiben a fakkok kialakítása a sertések viselkedési sajátosságai szerint történik, vagyis az ember a funkcionális terek kialakítását segíti - olvasható a MÁSZ oldalán. A funkcionális terek azt jelentik, hogy az etető- és itatóberendezéseket, a trágyázási és pihenési zónákat a természetes viselkedési formákkal összhangban helyezi el az ember, amivel rengeteg takarítási munkát, almozásos tartás esetén alomanyagot, a higiéniai viszonyok könnyebb fenntartása miatt gyógyszerköltséget spórolhat meg. A bélsár- és a vizeletürítés természetes lokalizálásával, minél kisebb felületre szorításával jóval kisebb lesz az istállóban a károsanyag-kibocsátás (ammónia és üvegházhatású gáz emissziója), valamint a bűzterhelés mértéke, ezzel párhuzamosan az egyre felértékelődő melléktermék, a szerves trágya beltartalmi értéke jelentősen javul.

Már a pontos tervezéssel is rengeteg pénzt takarítható meg

Mesterséges környezetben a fakkok kialakítása lehetőleg ne szabályos négyzet, hanem téglalap alakú legyen. A trágyázótér stabilabb fenntartása érdekében, hogy a pihenőtér ne szennyeződjön, érdemes a fakkokat úgy tervezni, hogy a trágyázótér az egyik rövid oldalra kerüljön, az istálló hűvösebb részére, például fal mellé, ablak alá. Ezen terület felett kell elhelyezni az itatókat, hogy a csurgalékvíz közvetlenül ide folyjon. A sertések ugyanis a hűvös, nedves helyen ürítenek szívesen.

A tömör fallal (például műanyag szendvicspanel) elválasztott kutricák alkalmazása esetén is érdemes a trágyatér szélességében rácsos elválasztót használni a szomszédos fakkok között, ezzel kihasználva a territoriális viselkedésüket, mert ahol össze tudnak szagolni, ha idegen falkabéliekkel találkoznak, ott igyekeznek üríteni. Az etetőberendezéseket azonban nem szabad közvetlenül a trágyázótérre helyezni, így ugyanis kevésbé szennyeződik a takarmány. Mégis, a trágyatérhez közel kell lenniük, mert az evés mint aktív tevékenység közben is előfordul, hogy ürítenek a sertések, főleg, ha kombinált vagy nedves etetést alkalmaz az ember.

Nem mindegy, milyen padozat van a sertések alatt

Tömör padozat felett kevesebb a takarmánypazarlás. Részleges rácspadlós technológia esetén tehát a trágyázótér-padozat legyen rácsos, az etető- és pihenőtér pedig tömör. Az aktív területek fölött (trágyázó- és itató-, valamint etetőtér) érdemes erősebb megvilágítást alkalmazni, ezek fölött elhelyezni a világító testeket. A sertés sötétben nem lát jól, világosban szívesebben végzi aktív tevékenységeit, a gyengébben megvilágított részeken szívesebben pihen, rejtőzködik. Az előzőkből következik, hogy a pihenőtér a trágyatértől legtávolabb kerüljön, nem baj, ha kissé gyengébb fényviszonyok mellett, lehetőleg tömör padozatra.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
sertéságazat, sertés, sertéstartás, takarmányozás, sertéstermelés, sertéstelep, etetés, kialakítás,