2024. július 16. kedd Valter
Súlyos veszély leselkedik most a magyarokra: senki sincs biztonságban

Súlyos veszély leselkedik most a magyarokra: senki sincs biztonságban

agrarszektor.hu
A héten tovább folytatódik a kánikula, és akár újabb melegrekordok dőlhetnek meg az országban. A nagy hőség mindenkit próbára tesz, legyen szó idősekről, gyerekekről, fizikai dolgozókról egyaránt. Ahhoz, hogy átvészeljük a meleget, elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás biztosítása, mivel ez a hőmérséklet már jelentős többletterhelést ró a szervezetünkre, főleg a keringésre. A téma kapcsán a HelloVidék Pintér Ferenc meteogyógyásszal, a Meteo Klinika igazgatójával beszélgetett.

Pintér Ferenc a HelloVidék érdeklődésére elmondta, hogy az emberi szervezet sokáig nem bírja el a mostani meleggel járó terhelést, azok esetében különösen nem, akik időjárás-érzékenyebbek, tehát rosszul reagálnak az időjárásra. Ezek főleg az idősek, a krónikus betegek - különösen szív, légzési betegek, magas vérnyomással küzdők, cukorbetegek -, de idetartoznak a kisgyerekek is. Minden ember esetében más, és más a megoldás - tette hozzá a szakember.

Aki klimatizált helyen van, és legalább egy helyiséget tud hűteni annak érdemes ilyenkor oda behúzódnia, éjszakára is. Az egy tarthatatlan dolog, hogy napok óta nem alszik valaki, ez már a kifáradáshoz is nagyban hozzájárul. Azért, hogy valamelyest lehűtsük magunkat érdemes vizes törülközővel a nyakunkat, karunkat felfrissíteni. Igaz, hogy ezek a módszerek csak átmenetileg hatnak, ám nagyon sokat tudnak segíteni azért, hogy átvészeljük a kánikulát

- mutatott rá Pintér Ferenc.

A szakember szerint nagyon nagy probléma, hogy még mindig sokan vannak - az orvosok között is - akik nem hajlandóak elfogadni az időjárás érzékenységet. Ennek az az oka, hogy maga az európai orvoslás ilyen BNO-kódot nem tart fent, ennek ellenére Hippokratész már tudott erről, csak az idők folyamán ez valahogyan kikopott az orvosi gondolkodásból. Pintér Ferenc ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az időjárás-érzékeny ember a különböző helyzetekben fokozottabban veszélyeztetettebbek, mint az időjárásra kevésbé érzékeny emberek.

Arra a kérdésre, hogy szélsőségesen magas hőmérséklet milyen súlyos egészségügyi panaszokat okozhat az egyes embercsoportoknál, a Meteo Klinika igazgatója elmondta, hogy ha van rá mód, akkor érdemes az idős embereket átköltöztetni a hozzátartozóknak, olyan helyiségekbe, ahol van légkondicionáló készülék. Ugyancsak jó választás lehet még a hűvös plázák látogatása, ahová nem szégyen ilyenkor beülni 3-4 óra hosszára, azért, hogy pihenjen meg az ember szervezete.

Melyek azok a jelek, melyekre feltétlen figyelnünk kell ilyenkor?

Pintér Ferenc elmondta, hogy ilyen időjárás esetén a napszúrástól kezdődően a hőgörcsökön át a leges-legveszélyesebb hőgutáig számos jele lehet a hőstressznek. Ha valaki már fokozódó rosszullétet, erős fejfájást tapasztal, az mindenképpen intő jel, de vannak olyanok is, akiknél zavartság is előfordulhat ilyen esetben. Mint mondta,

mindenkinél más problémákkal állhatunk szemben. A legtöbb ember nagyon nehezen tudja eldönteni, hogy ez egy egyszerűbb hőkifáradás, vagy már egy hőguta, ami akár halálos következményekkel járhat, ha nem kap valaki megfelelő ellátást.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor ugrásszerűen megnő az olyan keringési problémák száma, mint például a sztrók, infarktus, trombózis. Rengeteg olyan következmény van, amivel számolni kell, és mindennek más és más jelei vannak - mondta Pintér Ferenc, hozzátéve, hogy amikor a szervezet ilyen szélsőséges terhelés alatt áll, akkor ezeknek az életveszélyes következményeknek a valószínűsége megnő. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra. Egy kialakuló hőguta esetében már csak az illető környezete veheti észre, ha baj van. Mire ugyanis az érintett személy észre venné azt, már rég magatehetetlen állapotba kerülhetett. A Meteo Klinika igazgatója szerint, ha lehet, az ember folyamatosan figyeljen oda hozzátartozóira, szomszédaira és munkatársaira.

Mennyi folyadékra van szüksége az embernek ezekben a meleg napokban?

Pintér Ferenc hangsúlyozta, hogy roppant fontos a folyamatos folyadékpótlás, ugyanakkor rámutatott, hogy nem az a jó, ha egyszerre sokat iszik az ember, mivel az jelentősen megterhelheti a keringési rendszert. Az, hogy mennyi az ideális mennyiség, megint csak élethelyzetfüggő. Más annál, aki konyhán, vagy pékségben dolgozik, és megint más annál, aki kint a napon dolgozik, ahol most a munkavédelmi szabályok betartásának egyébként is rendkívül fontos szerepe van - tette hozzá a szakember.

A vízfogyasztás ilyen szélsőséges esetekben, akár 10 literre is felmehet. A veszélyeztetettebbek csoportja különösen nagy odafigyelést igényel, mivel ők nem érzik a szomjúságot, a kisgyerekek, meg nem is figyelnek rá, és akkor még ott vannak a vesebetegek is. Nagyon fontos még a sóutánpótlás is, mivel az megakadályozza a vízmérgezést kialakulását

- figyelmeztetett Pintér Ferenc.

Melyek azok az ételek és italok, amiket inkább kerülni kell ilyenkor?

A Meteo Klinika igazgatója kiemelte, hogy ha lehet, ilyenkor kerülni kell minden cukros, alkoholos, koffein tartalmú italt, és helyette inkább csapvizet célszerű inni. Teljesen felesleges az ásványvíz-felhalmozás, mivel Magyarországon kiváló a csapvíz minősége, így annak semmi értelme, hogy valaki ebben a hőségben literszámra hordja haza az ásványvizet. Ha lehet együnk könnyen emészthető, ásványi anyagokban gazdag, kalóriaszegény ételeket.

Melyek azok az alapszabályok, amiket szem előtt kell tartani a légkondicionáló használata során?

Pintér Ferenc sietett közölni, hogy fontos lenne eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyek szerint a mai modern klímaberendezések különféle fertőzéseket okozhatnak. Ellentétben az ipari klímaberendezésekkel, az otthoni készülékek biztonságosak. Azt szokták mondani, hogy nem érdemes 6-8 foknál hűvösebbre állítani a klímát, mint a kinti hőmérséklet. Ez akkor igaz, ha sokat jár ki-be az ember napközben, mivel fontos, hogy ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, mivel az megfázással járhat.

Ebben a jelenlegi szélsőséges időjárásban a hőegyensúlyunkat meg kell tartani, ezért hűtsük le megfelelő mértékben az otthonunkat, és ne tegyük ki magunkat nagy ingadozásnak se. Ugyanez igaz az autózók számára, akik ki beszálltak, így fokozottan veszélyeztetettebbeknek számítanak ők is a nagy hőmérséklet-különbségek miatt

- tette hozzá Pintér Ferenc.

A szakember beszélt arról is, hogy ilyen nagy melegben, ha valaki megteheti, akkor inkább ne üljön autóba. Nemcsak maga, hanem mások miatt is, mivel a forgalom többi résztvevője is hibázhat. Ilyenkor sokkal nagyobb a balesetek veszélye, fáradékonyabbak és figyelmetlenebbek az emberek. Nagyon sokan pedig agresszívebbekké vállnak ebben az időben - figyelmeztetett a Meteo Klinika igazgatója.

Ha mégis beülnénk az autóba, akkor fontos, hogy gyakrabban álljunk meg, és folyamatosan biztosítsuk a folyadékellátást, mivel magunkkal visszük azokat a terhelő hatásokat, amiket az előző napokban szedtünk össze. Legyünk türelmesebbek egymással, figyeljünk jobban oda, mivel tudomásul kell vennünk, hogy rendkívüli helyzet van

- kérte Pintér Ferenc.

A nyári hőségben igen magas a hőkimerülés és a hőguta kialakulásának kockázata. De vajon mi a különbség a kettő között, melyikre milyen tünetek utalhatnak? Erre a kérdésre Pintér Ferenc kifejtette, hogy a hőkifáradásról akkor lehet beszélni, amikor még küzd a szervezet, de már rendkívül leterhelt, és kifáradó állapotban van. A hőguta ezzel szemben azt jelenti, amikor a szervezet már nem bírja tovább, és feladja a védekezést. Megszűnik az izzadás, és akár 43-44 Celsius-fokra is megemelkedhet a testhőmérséklet. Amennyiben ez tartósan fennáll, az már életveszélyes lehet, és még ha valaki túl is éli, akkor is komoly szervi károsodásokkal kell számolnia.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?