Történelmi döntés született: újabb országban kapott zöld utat a rovarevés

agrarszektor.hu2024. július 15. 10:32

A szingapúri élelmiszer-biztonsági hivatal (Singapore Food Agency - SFA) nemrég emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánított 16 rovarfajt. Az engedély azonnali hatállyal életbe is lépett, így lehetségessé vált a rovarevés az ázsiai városállamban is.

A listán szereplő rovarokat ezentúl lehet importálni emberi és állati fogyasztás céljára is, és több helyi étterem és kiskereskedő már el is kezdte tervezgetni a beszerzésüket és felvételüket az étlapra - írta meg a Világgazdaság a CNBC értesülései alapján. A mostantól Szingapúrban ehető rovarok listája: nyugati és európai mézelő méh, selyemlepke és selyemmoly, kis viaszmoly, nagy viaszmoly, szarvasbogárlárva, szkarabeuszlárva, közönséges lisztbogár, sötétbogár, gyászbogárlárva, szöcske, sivatagi vándorsáska, afrikai vándorsáska, fekete tücsök, mezei és kétfoltú tücsök, közönséges tücsök, trópusi házi tücsök és házi tücsök.

A szingapúri élelmiszer-ügynökség elismerte, hogy az ország rovaripara még csak „születőben van”, de új élelmiszerforrást jelentenek, de a behozataluknál az elsődleges szempont a biztonság garantálása. Fontos azonban, hogy az emberi étkezésre szánt rovarokat nem szabad a vadonból begyűjteni, azokat szabályozott körülmények között, engedélyezett létesítményekben kell tenyészteni. Az SFA hangsúlyozta azt is, hogy mivel jelenleg nincsenek nemzetközi szabványok, olyan országok és régiók tapasztalataira alapozta a döntésé, amelyek már engedélyezik bizonyos rovarok fogyasztását, és erről hivatalos adatok állnak rendelkezésre.

A FAO is támogatja a rovarevést

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy ideje már népszerűsíti a rovarokat alternatív fehérjeforrásként, mert a tenyésztésük fenntarthatóbb és kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a hagyományos állattenyésztés. Mint írták, az ehető rovarok kiváló minőségű fehérjét, vitaminokat és aminosavakat tartalmaznak az ember számára, hozzátéve, hogy a rovaroknak kevesebb takarmányra van szükségük, mint a juhoknak vagy a szarvasmarháknak ahhoz, hogy azonos mennyiségű fehérjét termeljenek.

A szingapúri élelmiszer-biztonsági hivatal megjegyezte, hogy vannak olyan országok, amelyek már engedélyezik a rovarok fogyasztását. Ide tartozik Ausztrália, Dél-Korea, Thaiföld és az Európai Unió is - bár ez utóbbival nem mindenki ért egyet. A legnagyobb olasz agrár-érdekvédelmi szervezet, a Coldiretti szerint a rovarok élelmiszeripari célú forgalmazása az új élelmiszerekről szóló uniós rendelet alapján mindenekelőtt azért kérdéses, mert távol áll az európai és legfőképpen az olasz étkezési szokásoktól. A szervezet ezért határozottan támogatja a rovarliszt élelmiszerekben való jelenlétének feltüntetésére vonatkozó szabályokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, fao, rovar, emberi-fogyasztás, szingapúr, rovarfehérje, alternatív-fehérjeforrás, rovarevés,