Belehúztak a franciák: elképesztő, ami barackfronton zajlik az országban

agrarszektor.hu2024. július 16. 16:38

Franciaországban július eleji becslések szerint a francia őszibarack-, nektarin-, lapos őszibarack- és pavia-termelés idén eléri a 230 ezer tonnát, ami 3%-kal haladja meg az előző évit és 2%-kal az ötéves átlagot. Minden régióban magasabb termést regisztráltak, mint 2023-ban.

Az Agreste jelentéséből kiderült, hogy a legfontosabb termesztési régió Okcitánia, ahol a francia őszibarack 45%-át szüretelték 2023-ban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A növekedés várhatóan 3%-kal magasabb lesz, mint 2023-ban, bár az éghajlattal kapcsolatos bizonytalanságok csökkentették az eredeti potenciált: Gard régióban a heves esőzések és a Roussillon környéki viharok a szüret során gyümölcshulláshoz és jelentős válogatáshoz vezettek. A növények víz és meleg hiányban szenvedtek, ami kisebb gyümölcsöt eredményezett. Ennek ellenére a régió 103 200 tonna csonthéjas gyümölccsel (a kajszi kivételével) a termelés csúcsán áll, melynek fele őszibarack.

A második helyen a Provence-Alpes-Côtes d'Azur régió áll, amely tavaly az őszibarack és nektarin 34%-át adta. Idén 79 200 tonna várható, ami 4%-kal haladja meg a 2023-as évet és 9%-kal az elmúlt öt szüret átlagát - annak ellenére, hogy az Agreste szerint a termőterület 2%-kal csökkent. Az Auvergne-Rhône-Alpes régióhoz tartozó Rhône völgye a harmadik helyen áll a francia termelésben. A 2023-as évben az országos termés 16%-át adták, idén pedig 2%-os növekedés várható 36 200 tonnára, az őszibarack várhatóan 21 100 tonna lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
franciaország, növekedés, francia, őszibarack, termőterület, barack, nektarin, termésbecslés, őszibarack-termesztés, őszibaracktermés,