Heti fókusz: A korai fajtákkal elkerülhető a stressz árpában? (x)

PR2024. július 16. 09:58

Több szakmai érv is alátámasztja a korai fajták használatának létjogosultságát a stresszhelyzetek tompítására. A válaszokért kattintson a névre!

Szabó Balázs
Agromag
Mórocz Péter
Limagrain
Varga Gábor
SAATEN-UNION


Szabó Balázs, Agromag

Ki korán kel aranyat lel, tartja a közmondás. Vajon igaz ez a kalászosokra is? A kérdés megválaszolásához meg kell vizsgálnunk az előző néhány év időjárását és termésátlagait. Időjárásunkra jellemző lett az elmúlt években a kiszámíthatatlanság és az eddig szélsőértéknek hitt jelenségek állandósulása a tenyészidőszak során. Az ország egyes területein csapadékhiány jelentkezik évről-évre, míg más területeken pedig a túlzott csapadék okozhat problémát. Nyarainkat a sok éves átlagnál magasabb nappali középhőmérsékletek jellemzik. A 2023-as nyár középhőmérséklete országosan 21,6 °C volt, ami 1,6 °C-kal haladta meg az 1991–2020-as évek átlagát. Mostanában sok az extrém forró nappal, amikor a hőmérséklet akár eléri a 38–40 Celsius fokot. A hőségnapok száma 2023-ban 33 volt, az átlagos 26 helyett, az extrém forró napok (35 Celsius fok feletti átlag) száma 3 volt. Ezen forró napok jelentős, úgynevezett légköri aszályt okoznak. Légköri szárazság esetén a levegő magas hőmérséklete és alacsony nedvességtartalma miatt a potenciális párolgás olyannyira fokozódik, hogy a növényzet a párologtatást nem képes a megfelelő mértékben fokozni, még abban az esetben sem, ha a talajban elegendő mennyiségű víz áll rendelkezésre.

Ezek tükrében nézzünk meg néhány dolgot, amit a korai fajták választásával el tudunk kerülni.

Aszály és hőstressz: Korai érésű fajták esetén a növények hamarabb érik el a betakarítási érettséget, így elkerülhetjük a légköri aszály okozta nehézségeket. Ez különösen hasznos lehet olyan területeken, ahol az időjárás kiszámíthatatlan és a nyári hónapok nagyon melegek és szárazak.

Betegségek és kártevők: A korai érésű fajták esetén rövidebb ideig vannak kitéve a betegségeknek és a kártevőknek, így csökkenthetők a növényvédelmi költségek.

Nedvességtartalom: A korai érésű fajták betakarítása előtt gyakran kevesebb eső esik, így a betakarítás idején kisebb a kockázata annak, hogy a gabona túlzott nedvességgel legyen betakarítva.

Tápanyagstressz: A korai fajták gyorsabb növekedésének és érésének köszönhetően jobban kihasználhatják a talajban rendelkezésre álló tápanyagokat, mielőtt azok kimerülnének vagy immobilizálódnának.

Mindezekből láthatjuk, hogy a vetésforgóba érdemes beilleszteni a korai árpafajtákat.

Nézzük meg, hogy az Agromag Kft. milyen jól alkalmazkodó, korai árpafajtákat kínál a gazdálkodóknak.

A KH Kárpátia intenzív bokrosodó-képességgel rendelkezik, akár 720–730 kalászt is hoz négyzetméterenként. Tenyészideje korai, az egyik legkorábbi kalászolású fajta Magyarországon. Alacsony növésű, jó állóképességű. Ezermagtömege alacsony, hektolitersúlya jó, egy kalászban sok szemet nevel. Ha kedvezőtlen körülmények adódnak, növeli kalászainak méretét és ezermagtömegét, ezzel biztosítva a magas termésátlagot és a hektolitertömeget.

A Hajna hatsoros, kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező, új takarmányárpa jó beltartalmi értékei mellett kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik, amit a fajtaelismerés évei alatt is bizonyított. Szemtermése a vizsgált évek átlagában 8,04 t/ha volt ami 6,8%-kal haladta meg a standard fajták átlagát. Állóképessége, télállósága és alkalmazkodó képessége lehetővé teszi az ország bármelyik termesztő körzetében való termesztését.

A KH Korsó kétsoros, laza kalászokat nevelő, nagy terméspotenciállal rendelkező őszi takarmány/sörárpa. Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó, osztályozottsága, hektolitersúlya kiváló, fehérjetartalma alacsony. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló, télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem. Nem véletlen, hogy nagyobb területen a Kiskunságban és az Alföld szárazabb vidékein termesztik.

Az Agromag Kft. sikerének kulcsa a folyamatos fejlődés és az évről évre történő megújulás. Azért, hogy a jelen kor kihívásaira, különösen az időjárási problémákra a legjobb megoldást nyújtsuk, gondosan választjuk ki a hazai gazdálkodók számára legmegfelelőbb fajtákat. Ezt komplex kísérletek adatai alapján tesszük, melyeket az ország szinte minden területén beállítunk. Célunk, hogy gazdálkodóink mindig a legkiválóbb fajtákkal rendelkezzenek a változó körülmények között is.


Mórocz Péter, Limagrain

Először is fontos tisztázni, hogy a stressz alatt nem csupán a szárazságot kell érteni, de tény, hogy most ez okozza az egyik legnagyobb traumát a termelőknek.

A tudományos megfogalmazást nem szó szerint követve, stressznek tekinthetünk minden olyan eseményt, ami a növények növekedését, fejlődését valamilyen mértékben gátolja. Az egyes tényezők hatásának, vagy azok előfordulásának csökkentésében meghatározó a termelő tudása és odafigyelése is. A tábla adottságokra adaptált technológiával, a növények fejlődéséhez megfelelő talajállapot biztosításával, helyesen megválasztott vetésidővel és tőszámmal, illetve a harmonikus és a növény fejlettségi állapotához időzített tápanyagellátással sokat tehet a gazda azért, hogy az állománya megfelelően fejlődjön és jól teremjen.

Nem részeletezem a kórokozók elleni védelemben számomra evidens a csávázott vetőmag használata és az állomány védelemben elkerülhetetlen rovarölőszeres permetezés jelentősége, amelyek szintén a stresszhatások csökkentésére hivatottak.

Ugyanakkor mára az is teljesen egyértelmű, hogy vétek lenne a genetikai háttér, a nemesítési innovációk nyújtotta lehetőségeket figyelmen kívül hagyni, hiszen ezeknek mérhető haszna van.

A Limagrain fejlesztési részlege a nemesítőink által előállított fajtákat, Európai kísérleti hálózatban és ennek részeként Magyarországon is több éven keresztül teszteli a piaci bevezetés előtt. Így ismerjük meg, hogy az új fajták hogyan reagálnak a különböző körülményekre, az őket érő stresszhatásokra. A hazai kínálatunkba, a Kárpát-medence klimatikus adottságaihoz és a termesztéstechnológiai gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó fajtákat válogatjuk ki. A kihívást az okozza, hogy rendkívül változatos időjárási körülmények között kell a fajtáknak magas szinten teljesíteniük.

Ezért az őszi árpa fajtáink kiválogatásának szempontjai között ugyanolyan fontos a nagy termőképesség, a termésstabilitás, a jó betegség ellenállóság, állóképesség és a nagy hektoliter tömeg.

Jelenlegi őszi árpa kínálatunkban két, eltérő típusú, nagy termőképességű fajta található.

Genetikai oldalról nézve a nagy termés elérésének egyik feltétele, hogy a fajta rendelkezzen megfelelő rezisztenciával. Ez biztosítja, hogy a kórokozók minél kisebb mértékben csökkentsék az aktív levélfelületet, az elérhető termést.

Az LG TRIUMPH a Rinhospóriumos levélfoltossággal és az árpa törperozsdával szemben rendelkezik nagyon jó ellenállósággal.

Az LG ZEBRA a jó általános betegség ellenállósága kiegészül az árpa sárga törpülés vírusával (BYDV) szembeni rezisztenciával.

Az LG TRIUMPH esetében a stabil szára és nagyon jó betegség ellenállósága biztosítja, hogy képes kitelíteni kalászaiban a szemeket. Ennek köszönhetően nagy termése kiváló hektoliter tömeggel párosul.

A kettő közül, az LG ZEBRA a korábban érő, de esetében a rövidebb tenyészidő nem jelent kompromisszumot a termésben. Azzal, hogy gyors a szemtelítődés folyamata, kellemes meglepetéseket okoz aratáskor.

A két fajta, eltérő stratégiával igyekszik biztosítani, hogy elegendő asszimiláló felülete legyen a megtermékenyülés után a szemek kitelítéséhez. Az üzemi tapasztalatok és terméseredmények azt bizonyítják, hogy mindkettő jól működik. Ugyanis partnereink legtöbb esetben a fajtáink jó hektolitertömegét emelik ki, számukra fontos tényezőként.

A technológiával ezt úgy lehet támogatni, hogy időben, elegendő tápanyagot biztosítunk, amiből a növény képes megfelelően kitelíteni a szemeket.


Varga Gábor, SAATEN-UNION

Az őszi árpa termesztése és a kapcsolódó fajtaválasztás kulcskérdései napjainkban egyre összetettebbek. A szélsőségesebbé váló környezeti feltételek – növekvő stresszhatások a tenyészidőszak során – és a piaci környezet változásai miatt szemléletváltás tapasztalható az őszi árpa fajtaválasztásában és a kapcsolódó termesztéstechnológia kérdéskörében egyaránt.

A termelők a környezetükhöz és a helyi termelési feltételeikhez jól alkalmazkodó, agronómiai szempontból megbízható, rugalmasan kezelhető, nagy termőképességű és a középtávú piaci feltételek között biztonságosan értékesíthető árumagot garantáló fajtákat keresik a munkájukhoz.

A SAATEN-UNION 2024. évi ősziárpa-portfóliójának összefoglaló táblázata

A korai tenyészidejű fajták használata a hatékony stratégia része a környezeti stressz kezelésében. Hiszen a koraiság – az ebbe a csoportba tartozó fajták esetében – élettani szempontból átlagosan négy-öt nappal korábbi kalászolást és a tenyészidő során is ehhez hasonlóan korai, kiegyenlítettebb ütemű érést tesz lehetővé. Az ilyen fajták állományai nagyobb biztonsággal tudják kihasználni az adott évjáratban rendelkezésre álló nedvességet már a virágzás, majd pedig a mag előállítására szolgáló, generatív fázisban.

A kategória sikerét az SU ELLEN korai fajta hazai és nemzetközi eredményei a hosszú távú üzemi tapasztalatok alapján egyértelműen alátámasztják. Az egyre szárazabbá váló és egyre viszontagságosabb körülmények között végzett ősziárpa-termesztés piacvezető fajtájaként az SU ELLEN megerősítette a korai fajták pozícióját a köztermesztésben. Ennek megfelelően a SAATEN-UNION ősziárpa-portfóliójának megújítása során a fajtaválasztékot több új korai és középkorai, modern fajtával erősítjük: ezek az SU HETTI, a FASCINATION és a SENSATION.

Az egészséges állomány képes a stressznek eredményesen ellenállni. A termelést befolyásoló környezeti hatások összetettek, a koraiság önmagában olykor kevésnek bizonyul a tenyészidőszakban fellépő problémák kezeléséhez. A kihívásokat számba véve a megfelelő tenyészidőszak megválasztása mellett a kiemelkedően jó agronómiai tulajdonságokkal jellemezhető fajtákkal vagyunk képesek hosszú távon hatékonyan reagálni a stresszhatásokra. Ezek szélesebb körű, tartós kezelésében a koraiság mellett a szalmaszár, a levélzet, a kalászok épsége, azaz a károsítókkal szembeni általános ellenálló képesség, továbbá a jó állóképesség a fajta életképességének további biztosítékai. Ezért minden olyan fajtajelleg, amely a zavartalan növényfejlődést, virágzást-kalászolást és a biztonságos szemkitelítődést szolgálja, termesztési előnyt jelent a gazda számára. A komplex ellenállóság terén már sokat bizonyítottak a JAKUBUS és a kétsoros SU LAUBELLA fajtáink, továbbá az SU HYLONA hibridárpa. A 2024. évi vetési szezonra pedig megérkezik az SU HETTI, amely az SU ELLEN koraiságát kiváló állóképességgel, nagy hozamokkal és nagyon jó betegség-ellenállósággal egészíti ki.

A biztonságos termelés, a jó szemkitelítődés érdekében a korai vetések nélkülözhetetlenek. A vírusokkal szembeni hatékony stratégia tehát nem a későbbi vetés, hanem a rezisztens fajták használata. 

Az őszi árpa esetében a korai – szeptember végi – vethetőség fontos agronómiai érték, hiszen ennek a technológiai elemnek az alkalmazása a legnagyobb termések meghatározó feltétele. Napjainkban a szívó kártevők (levéltetű, gabonakabóca) által terjesztett növényi vírusok fellépése ugyanakkor éppen ezeket a nagy terméspotenciálú, a tenyészidőszak adottságait jobban kihasználni képes, korai vetésű árpatáblákat veszélyezteti.

Megnyugtató védelmet, problémamentes termelést a vírusrezisztens őszi árpákkal érhetünk el kompromisszumok nélkül. Ezért hazánkban tovább bővítjük az árpa sárga törpülés vírusával (BaYDV) szemben rezisztens fajtáink körét a FASCINATION portfólióba emelésével. Ebben a szegmensben a PARADIES (BaYDV-rezisztencia) és a tavaly bevezetett SENSATION (törpülés- és mozaikvírussal szembeni rezisztencia) már széles körben közismertté vált. Tapasztalataink szerint ezeket a fajtákat korai vetésben nagyon eredményesen hasznosítják a nagyüzemek. A FASCINATION fajtával tovább szélesedő vírusrezisztens portfólió egyedülálló lehetőségeket biztosít a termelési hatékonyság és biztonság fokozására.

A termelési kihívások ellensúlyozhatók következetes – célpiacaink igényéhez, termőhelyi adottságainkhoz, termelési elvárásainkhoz és alkalmazott technológiánkhoz illeszkedő – fajtaválasztással. Csökkentse a termelési kockázatot, válasszon a SAATEN-UNION ősziárpa-portfóliójából új, modern fajtát és hibridet! Ne feledje, hogy fémzárolt vetőmag használatával tovább növelheti a termesztési biztonságot.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
árpa, őszi-árpa, saaten-union, Limagrain, heti fókusz, agromag,