Itt az új pályázat: milliárdokat osztanak szét, ennek sok magyar örülhet

agrarszektor.hu2024. július 16. 17:32

A Nemzeti Irányító Hatóság 2024. július 11-én közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a KAP-RD41-1-24 kódszámú, „Az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című pályázati felhívást - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A Vidékfejlesztési Programban (VP) Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése címmel kiírt felhíváshoz hasonlóan a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (továbbiakban: KAP ST) keretében az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése felhívásra is az erdészeti hatóság által az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.) alapján nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmet. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 3,9 milliárd forint, mely többszöröse az előző (VP) ciklusban megjelent, Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzésére elkülönített összegnek. További fontos változás a VP-s pályázati felhíváshoz képest, hogy meghatározásra került az igényelhető támogatás maximális összege is, ami 250 ezer euró, vagyis valamivel több, mint 98 millió forint.

A pályázati felhívás alapján támogatható tevékenységek:

  • tűzpászták kialakítása és fenntartása, vagy továbbfejlesztése és fenntartása
  • víznyerőhely kialakítása
  • időszakos vízvisszatartást szolgáló tókák (vízgyűjtő tavacska) létesítése
  • biotikus kórokozók vagy károkozók elleni védekezés (lisztharmat elleni vegyszeres védekezés, illetve cserebogár pajor elleni védekezés)
  • fenyő tisztítási anyag kihordása
  • kiemelt tűzvédelmi kockázatot jelentő állományokban tuskósorok lehordása vagy a tuskók talajban történő felaprítása

A támogatási kérelem 4 szakaszban adható be:

  1. benyújtási szakasz: 2024. szeptember 4. - szeptember 17.
  2. benyújtási szakasz: 2024. november 6. - november 19.
  3. benyújtási szakasz: 2025. március 14. - március 27.
  4. benyújtási szakasz: 2025. augusztus 12. - augusztus 25.

A kifizetési kérelmet az egységes kérelem részeként lehet benyújtani. A pályázati felhívás és mellékletei ezen a linken érhetők el.

A két pályázati kiírás közötti különbségek közé tartozik, hogy a Vidékfejlesztési Programhoz tartozó Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése című felhívásban támogatható tevékenység volt a madárodúk kihelyezése és fenntartása, a tuskósorok lehordása és a klímaállomás beszerzése is. Ezek a KAP ST Az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése című felhívásában nem szerepelnek, ugyanakkor itt támogatható tevékenység a tűzpászták kialakítása és fenntartása, valamint ezek továbbfejlesztése és fenntartása is. Ezen felül a kiemelt tűzvédelmi kockázatot jelentő állományokban a tuskósorok lehordása, illetve a talajban történő felaprítása is támogatható volt. További fontos különbség, hogy a VP kiíráshoz nem szükséges georeferált fotót csatolni a kifizetési kérelemhez, a KAP ST alá tartozó pályázatnál viszont igen.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, erdőgazdálkodás, erdészet, határidő, egységes-kérelem, kifizetési-kérelem, pályázati-felhívás, benyújtás, kap-magyarország, kérelembenyújtás, stratégiai-terv, közös agrárpolitika, vidékfejlesztési program,