Kiadták a figyelmeztetést: nem csak a hőség miatt lesz kegyetlen a mai nap

MTI2024. július 16. 11:59

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. kedd éjfélig tíz, szerda éjfélig pedig három vármegyére a hőség miatt. Jelezték azt is: kedden az egész országban nagyon erős UV-B-sugárzás várható, délutántól az ország középső és észak-keleti részén zivatarok is kialakulhatnak.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztatott: kedd éjfélig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna, szerda éjfélig pedig Bács-Kiskun, Békés, illetve Csongrád-Csanád vármegye területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. A többi vármegyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint kedden a késő délelőtti, déli óráktól elszórtan, inkább a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben lehet számítani zivatarokra, amelyek este és éjszaka is kialakulhatnak. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék is kísérheti. Az egymást követő cellákból felhőszakadás is előfordulhat - tették hozzá.

Kedden nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is - közölte a meteorológiai szolgálat. Ezért azt kérték, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B-értékek területi eloszlása az alábbi linken tekinthető meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kánikula, hőség, zivatar, zápor, uv-sugárzás, hőségriasztás, extrém, zivatarveszély, uv-b-sugárzás,