Pokoli forróság csap le az országra kedden: akár 42 fok is lehet

agrarszektor.hu2024. július 16. 08:46

Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett ugyan, de sok napsütés várható kedden, július 16-án. Az előrejelzések szerint a nyár legmelegebb napja lesz ez, amikor az abszolút melegrekord is megdőlhet. Napközben 35-42 Celsius-fok körüli időre lehet számítani, csak késő estére csökkenhet 30 fok alá a hőmérséklet. Az ország teljes területén első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben a zivatarveszély, a felhőszakadás és a magas középhőmérséklet miatt.

Kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések társulhatnak - olvasható a HungaroMet Zrt. oldalán. A déli, délkeleti, majd este a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 Celsius-fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja lehet a mai: az abszolút melegrekord is megdőlhet. Késő este 21 és 30 Celsius-fok között fog alakulni a hőmérséklet.

Estétől erőteljes lesz a felhőképződés, döntően közepesen felhős időre lehet majd számíthatani. Helyenként kialakulhat zápor, zivatar, elsősorban az ország középső részén. Az északira forduló szelet élénk lökések kísérhetik, zivatar környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél néhány fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek.

A mai nap során az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt. A felhőszakadás veszélye miatt Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Nógrád vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A magas középhőmérséklet veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyékre harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. A többi vármegyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, előrejelzés, kánikula, hőség, felhőszakadás, csúcshőmérséklet, széllökés, melegrekord, zivatarveszély, másodfokú-figyelmeztetés, elsőfokú-figyelmeztetés,