Fontos kijelentést tett Nagy István: erre jó, ha felkészülnek a gazdák

MTI2024. július 17. 14:31

A magyar EU-elnökség célja a gazdabarát agrárpolitika képviselete, amely az unió minden polgárát érinti - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.  A tárcavezető hangsúlyozta: Európa polgárai abban a környezetben élnek, amelyet a gazdák tartanak rendben.

Nagy István különösen nagy előnynek nevezte az Európában előállított, megfizethető és biztonsággal rendelkezésre álló élelmiszereket, amelyek nyomon követhetőek a termőföldtől az asztalig. Az agrártámogatások nemcsak a termelők jövedelemkiegészítéséről szólnak, hanem arról, hogy érje meg megművelni azokat a területeket is, amelyeket gazdasági szempontból nem volna érdemes - tette hozzá.

A miniszter felidézte, hogy a tagországok agrárminisztereinek tanácsülése előtt megbeszélést folytatott az európai mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szervezetének képviselőivel, és megállapodtak abban, hogy minden tanácsülés előtt várják majd a gazdák véleményét az aktuális kérdésekről. Kifejtette: a magyar EU-elnökség számára lehetőséget jelent, hogy az európai parlamenti választás után még nem állt fel a struktúra, így esély van arra, hogy elvárásokat és szempontokat fogalmazzanak meg, ajánlásokat tegyenek a közös agrárpolitika folytatásához. A magyar elnökség öt fő szempontja a versenyképes, válságálló, fenntartható és tudásalapú agrárium, valamint a gazdaközpontú uniós agrárpolitika - szögezte le.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
agrárpolitika, agrártámogatás, európai-parlament, európa, magyar, európai-unió, agrárminiszter, termelők, agrárpénz,