Ha így megy tovább, újabb komoly élelmiszerdrágulásra készülhetünk

agrarszektor.hu2024. július 17. 12:32

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.

Tikkasztó forróság jellemzi a mindennapokat Magyarországon, a levegő hőmérséklete az elmúlt napokban néhol már a 40 Celsius fokot is elérte. A szélsőségesen meleg időjárás az élet számos területén hoz új kihívásokat, az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságig. Ahogy a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) friss tanulmánya rámutat, az éghajlatváltozás az elkövetkező években érzékelhető inflációt hozhat. A tudósok a legkorszerűbb klímamodellek segítségével vizsgálták meg az extrém éghajlati tényezők - a magas hőmérséklet és a szélsőséges esőzések - befolyását - írja közleményében az OTP Bank.

Arra jutottak, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet 2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal is megnövelheti az élelmiszer-inflációt, az általános inflációt pedig évente 0,32-1,18 százalékponttal. Nem csak a felmelegedés okozhat problémákat: a hőmérsékleti anomáliák kaotikus jellege rövid távú, gyorsabb áremelkedéseket vonhat maga után.

Ha hazánk jelenlegi éghajlati viszonyait nézzük, ketté lehet osztani az országot egy nyugati, nedves kontinentális éghajlati övre, és a keleti országrészben jellemző, száraz kontinentális éghajlatra. A két terület között évente több száz milliméter csapadékkülönbség figyelhető meg, ami már jelentősen befolyásolja az agrárágazat teljesítményét

- hívja fel a figyelmet Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője, aki szerint mindent összevetve úgy tűnik, hogy az idei év csapadék szempontjából eddig kedvezőbben alakult, mint a 2022-es és a 2023-as év. A szakértő szerint a kihívások mellett lehetőségek is rejlenek az éghajlatváltozás hatásaiban, amelyekből stratégiai tervezéssel és alkalmazkodási intézkedésekkel előny is kovácsolható.

A melegedő klíma lehetőséget biztosíthat új növényfajták termesztésére, amelyek korábban nem voltak életképesek egy adott régióban. Előfordulhat, hogy 10 év múlva arról beszélgetünk majd, hogy Magyarországon milyen a kivitermés, ugyanis Zala vármegyében például már kivit termesztenek

- emeli ki Szabó István. Az alkalmazkodóbb növényfajok választása mellett az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a talajvédelmi intézkedések, a precíziós eljárások alkalmazása és az öntözési beruházások is hozzájárulhatnak a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának növeléséhez. Mindezek megvalósítását nagyban elősegítheti, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan rengeteg forrás érkezik az agráriumba: a KAP Stratégiai Tervben gazdaságfejlesztési célokra mintegy 1.500 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. A jövőbeni beruházások előkészítése kapcsán az OTP Agrár nemcsak hitelekkel, hanem az új kihívásoknak megfelelő szaktudással is támogatja partnereit.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
agrárhitel, hitel, infláció, bank, otp, magyarország, klímaváltozás, otp-bank, éghajlatváltozás, felmelegedés, meleg, éghajlatvátlozás, otp-agrár,