Itt a riasztó jóslat: visszafordíthatatlan károk lehetnek a földeken

agrarszektor.hu2024. július 17. 13:31

A lassan két hete tartó afrikai meleg hatalmas kérokat okoz a magyar gazdaságban, jónéhány ágazat termelését jelentősen befolyásolja. 2022-ben, az akkora azsály és hőség 1 százalékpontos visszaesést okozott a GDP alakulásában. A klímaváltozás miatt a mezőgazdaság nagyon nagy veszélynek van kitéve.

Bár nehezen számszerűsíthető és függ az aktuális gazdasági helyzettől is, az extrém meleg minden olyan tevékenységet befolyásolhat, ahol jelen van az ember: a forróság hatására a munkavállalók kevésbé éberek, termelékenyek - mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Nem szokatlan, hogy nyáron 33-34 fölé is emelkedik a hőmérséklet, de jelenleg már közel két hete efölötti értékeket mérhetünk hazánkban, az előrejelzések alapján pedig még egy hétig biztosan nem lesz sokkal hűvösebb. Hosszú időn keresztül tart a hőség, ez jelentős gondokat okozhat a magyar gazdaságban.

Veszélyben a mezőgazdaság

Az időjárásnak jelentős hatása van a mezőgazdaságra, amint ezt már hazánkban is megtapasztalhattuk, például a 2022-ben. Két évvel ezelőtt hasonlóan forró és száraz volt a nyár, ami nagymértékű károkat okozott, főként az Alföldön. Emiatt a mezőgazdaság növekedés hozzájárulása a GDP-hez mínusz 0,9 százalékpont lett. Nagy valószínűséggel az idei extrém meleg is negatív hatással lesz a mezőgazdaságra, szemben például az építőiparral, a mezőgazdaság esetében nem nem pótolható a kiesés.

Ágazatok, amik jól járnak a hőségben

Akadnak azonban olyan ágazatok, amelyekre kimondottan pozitív hatással van a nagy meleg. Ilyenkor egyre többen keresik a jégkrémeket, az üdítőket, vagy éppen a légkondicionáló berendezéseket és a vendéglátó helyek is nagyobb forgalomnak örvendhetnek. A turizmus ágazata idén kimondottan jól teljesít, májusban több, mint 10 százalékkal nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma.

Kihívások

Előrejelzések szerit a jelenlegi hőhullám nem egyedi eset lesz a jövőre tekintve. A klímaváltozás következtében a következő 25-50 évben az átlaghőmérséklet 0,5-3-0 Celsius-fokkal fog növekedni, ami jelentősen fogja érinteni a mezőgazdaságot. Regős Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos feladat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, véleménye szerint olyan fajtákat kell választani, amelyek jobban tolerálják a meleget, emellett pedig az öntözést is fejleszteni kell.

Van olyan ágazat, ahol a klímaváltozásra való felkészülést nagyon komolyan kell venni, és az ágazat jövője múlik rajta, míg más ágazatokban ez a szerep sokkal kisebb, sokkal kevésbé jelent nagy kihívást.

- fogalmazott az elemző.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
mezőgazdaság, magyar, gdp, klímaváltozás, globális-felmelegedés, hőség, meleg, melegedés, ágazat, extrém, melegrekord,