Kiadták a piros figyelmeztetést Magyarországon: szörnyű, ami vár ránk

MTI2024. július 17. 14:01

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. szerda éjfélig öt, csütörtök éjfélig pedig három vármegyére a hőség miatt. Jelezték: szerdán és csütörtökön is lehetnek néhol zivatarok. Kiemelték, az UV-B sugárzás továbbra is nagyon magas az egész országban.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztatott: szerda éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegye, csütörtök éjfélig pedig Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Emellett szerda éjfélig Baranya, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye, csütörtök éjfélig pedig Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Szerdán elsősorban a Duna vonalában és attól keletre akár nagyobb számban is kialakulhatnak zivatarok, valamint a késő délutáni, kora esti órákban kis eséllyel az Alpokaljára is besodródhat egy-egy cella. Ezekhez viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon.

Éjszaka várhatóan csökkennek a zivatarok, de főként az Alföldön még hajnalban, reggel is előfordulhatnak. Csütörtök napközben leginkább a középső országrészben alakulhat ki, illetve a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be néhány, várhatóan nem heves zivatar.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, hőmérséklet, hőség, zivatar, figyelmeztetés, vihar, középhőmérséklet, meleg, szerda, csütörtök,