Marad a brutális hőség: komoly döntést hozott az országos tisztifőorvos

Marad a brutális hőség: komoly döntést hozott az országos tisztifőorvos

MTI
Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig - közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írták, a szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolj, a folyamatos melegben pedig fokozódik szervezet terhelése, ezért fontos, hogy a lehető legelővigyázatosabbak legyünk a meleg napokon. Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek. Lehetőleg kerüljük a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, valamint a szénsavas üdítőket. A szabadban érdemes széles karimájú kalapot és napszemüveget viselni; hordjunk világos színű, bő szabású pamut öltözetet; használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet; és a csecsemőket, kisgyermekeket csak árnyékban levegőztessük, ne sétáltassuk őket a hőségben - tanácsolja az NNGYK és a katasztrófavédelem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az NNGYK és a katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tájékoztatóban kitértek a légkondicionáló helyes használatára. Azt írták, az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet. A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni, és fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg levegőt forgatják, amely kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani - figyelmeztettek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot - kérték a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29