Megdöbbentő, ami a cseresznyével történik Franciaországban

Megdöbbentő, ami a cseresznyével történik Franciaországban

agrarszektor.hu
2024. július elején a francia Agreste a jelenlegi szezon cseresznyetermését 33 400 tonnára becsülte, ami közel van az előző évi szinthez. A szervezet jelentéséből az is kiderült, hogy júniusban az árak az előző évhez képest csökkentek, de még mindig magasabbak voltak az ötéves átlagnál.

2024-ben a francia cseresznyetermelés a becslések szerint július elején 33 400 tonna lesz, ami gyakorlatilag a 2023-as szintnek felel meg (-1%). Ez 9%-kal magasabb, mint a 2019 és 2023 közötti átlagos termelés, amelyet a 2021-es szűkös termés jellemzett - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az Agreste jelentése szerint Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban a tavaszi rossz időjárás (fagy, csapadék, szél, jégeső), majd a júniusi kedvezőtlen időjárás is negatív hatással volt az osztályozásra és a terméshozamra, amely alacsonyabb, mint a szezon eleji előrejelzésben. A termelés így várhatóan 8%-kal elmarad a tavalyi évtől. Ugyanakkor továbbra is 19%-kal az ötéves átlag felett marad.

Okcitániában a júniusi vízhiány veszteségeket okozott (rothadás és gyümölcshullás). A várható számok lefelé történő elmozdulásának ellenére a termelés 5%-kal magasabb marad az előző évinél. Auvergne-Rhône-Alpes régióban a májusi kedvezőtlen időjárást követően júniusban jégeső és Drosophila okozott veszteségeket. A késői, kemény húsú fajtákat nem károsította nagy mértékben, így a termelés 5%-kal nőtt az előző évhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03