Változnak az útdíjak Magyarországban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Változnak az útdíjak Magyarországban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
2024. július 8-án jelent meg a Magyar Közlöny 74. számában az a módosítás, melynek értelmében az útdíj mértékét úgy kell megállapítani, hogy annak egyik összetevője, az infrastruktúradíj jövő év elejétől inflációkövető lesz.

Az infrastruktúradíj alapmértéke a tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával - a matematikai kerekítési szabályok alkalmazásával - két tizedesjegy pontossággal módosul - írja a NAK.

A szabály 2025. január 1-től érvényes, de már 2024. szeptember 1-től hatályos, ami azt jelenti, hogy első ízben 2025. január 1-én határozzák meg ilyen módon az alapmértéket a 2024. augusztusi számok alapján. Amennyiben a szerződött díjfizető az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő viszonylati jegy váltásával kíván úthasználati jogosultságot szerezni, azzal kell számolnia, hogy az már nem a következő nap végéig lesz érvényes, hanem a megváltástól számított 120 percig. Ez a rendelkezés 2025. február 1-jén lép hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29