Váratlan hírek jöttek: durva, ami a gabonával történik Oroszországban

Váratlan hírek jöttek: durva, ami a gabonával történik Oroszországban

agrarszektor.hu
Tűző napon és 50 Celsius-fokos hőségben fáradoznak az orosz gazdák az ország "kenyeres kosarának" számító Rosztov régióban a hőhullám, a fagyok és az árvizek által sújtott termés megmentésén. Mint ismeretes, a tavaly oroszországi gabonatermés 11 százalékát ez a régió adta, így nem meglepő, hogy az orosz mezőgazdasági minisztérium is jelezte, hogy figyelemmel követik a növénytermesztés alakulását a térségben, és ha kell, kiigazítják az idei termésre vonatkozó, amúgy is gyengének mutatkozó előrejelzéseket.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium legutóbbi, áprilisban készült és a múlt héten is fenntartott becslése szerint az orosz gabonatermés 2024-ben 132 millió tonna lesz, ami 9%-kal kevesebb a 2023-as 145 millió tonnánál, és 16%-kal a 2022-es rekordmennyiségű 158 millió tonnánál. A múlt héten Rosztov régióból olyan hír érkezett, hogy idén 38%-kal, 10 millió tonnára csökkenő gabonatermésre számítanak, mivel a tavaszi fagyokat hőséghullám követte - írta meg a Reuters.

A búza jó állapotban jött ki a télből, és a betakarítási kilátások kiválóak voltak, de most azt aratjuk le, ami még megmaradt

- mondta Szergej Szaszunov, a Rosztovi területen található Raszvet gazdaság vezető agronómusa. A szakember becslése szerint gazdasága a tavalyi mennyiségnek csak a felét takarította be idén.

A globális felmelegedés Oroszországban új északi területeket nyitott meg a mezőgazdaság számára, de a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a déli régiókban, például Rosztovban, a termésmennyiség ingadozó. Az orosz termelés csökkenésétől való félelem áprilisban a búza világpiaci árának emelkedéséhez járult hozzá, de júniusra a vártnál jobb orosz terméshozamok és a magasabb amerikai termelés reménye miatt a búzaárak nagyrészt visszaadták ezt a nyereséget. Ezek a remények azonban, lehet, koraiak voltak.

Az időjárási szélsőségek rengeteg kárt okoztak idén

Oroszország mezőgazdasági minisztere, Oksana Lut az aszályt jelölte meg fő tényezőként, amely arra kényszerítheti a kormányt, hogy felülvizsgálja idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését. Ezzel kapcsolatban Szergej Szaszunov elmondta, hogy március óta alig esett csapadék a térségükben. Rosztov régióban sok gazda a fagyokat okolja az alacsonyabb termésért, amelyek kora tavasszal elpusztították a fejlődő csírákat.

A vártnál gyengébb termés várhatóan az infláció növekedésével fog járni a magas állami kiadások és a bérek növekedése közepette a túlfűtöttség jeleit mutató orosz gazdaságban. Az infláció egyébként már most 8,6%-os. Az Oroszország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatának számító Steppe, amely nemcsak Rosztovban, hanem két másik kulcsfontosságú mezőgazdasági régióban, Sztavropolban és Krasznodarban is rendelkezik földekkel, azt közölte, hogy a tavalyinál 10%-kal alacsonyabb gabonatermésre számítanak.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég szerint a következő hetekben a kulcsfontosságú gabonatermelő régiókban a hőmérséklet 2-6 fokkal a normális felett fog maradni. Roman Vilfand, Oroszország vezető meteorológusa szerint az elkövetkező években Oroszország-szerte hosszabbak lesznek a szélsőségesen meleg időszakok, és gyakoribbá válnak az árvizek és hurrikánok.

A mezőgazdaság egy szabadtéri ágazat. Nem tudunk minden évben rekordokat dönteni

- mondta Nyikolaj Cserkezov.

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29