Veszélyes lehet a kánikula az élelmiszerekre: így kerülhető el a baj

agrarszektor.hu2024. július 17. 10:33

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullámot kell túlélni, mint a mostani. Ilyenkor sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külső hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok - figyelmeztetett közleményében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

Már a vásárlásnál is tudatosnak kell lenni

Már a vásárlásnál oda kell figyelnie az embernek, hogy mit és milyen sorrendben vesz le a boltok polcairól. A hűtést igénylő áruk és főként a fagyasztottak mindig utoljára kerüljenek a kosárba, hogy minél kevesebb időt maradjanak hűtés nélkül. Érdemes fagyasztótáskával útnak indulni, vagy ilyet vásárolni a közértben, hogy ne melegedjenek át a vásárolt termékek, amíg hazaér az ember. Otthon a hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket azonnal hűtőbe kell tenni. Fontos azonban, hogy a hűtőt se terhelje túl senki, mert, ha a légkeringtetés nem működik megfelelően, akkor a abban is könnyen megromolhatnak az ételek. Az egyszer már kiolvadt mirelit árut semmiképpen sem szabad újra lefagyasztani, hanem fel kell használni.

Figyelni kell a higiéniára

Talán sokan nem is gondolják, de az ételfertőzések többségénél a kórokozó a kézről kerül az élelmiszerekre, ezért elengedhetetlenül fontos a kézmosás és az is, hogy az ember a zöldségeket, gyümölcsöket is megmossa felhasználás előtt. Még az olyan sérülékenyeket is, mint a málna vagy a szeder, és persze a salátákat is, a spenótot, a sóskát és a limonádéba kerülő mentát, a tésztára kerülő bazsalikomot. Figyelni kell arra is, hogy a konyhai eszközökön se maradjon ételmaradék, azok mindig kifogástalanul tiszták legyenek, beleértve a grillezéshez, piknikhez használatosakat is.

Fontos a megfelelő hűtés és a hőkezelés

A hőkezelés elősegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belső hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól át kell sütni, fel kell forralni és a hűtőben tárolt maradékot is mindig alaposan meg kell melegíteni, mielőtt ismét enne belőle az ember. Az el nem fogyasztott ételeket pedig a lehető leghamarabb hűtőbe kell tenni, ilyen nagy melegben nem szabad megvárni azt sem, amíg maguktól kihűlnek. Inkább tegye az ember hideg vízfürdőbe ezeket, főleg a kifőtt tészták, a főtt rizs vagy például a tejszínes gyümölcslevesek kerüljenek mielőbb hűtőbe, mert ezek különösen könnyen romlanak meg a nagy melegben. A kerti sütögetés maradékai se maradjanak elöl, azokat is fridzsiderbe kell rakni. Kánikulában fokozott kockázatot jelentenek a szabadtéri programokon elfogyasztott ételek, a pikniken, strandoláskor, nyári esküvőn nagyon oda kell figyelni, hogy mit visz magával az ember, illetve mennyi ideig van elöl, amiből vesz. A legalapvetőbb szabály mindig az, hogy a hidegen fogyasztott ételeket - különösképpen azokat, amelyek lágy sajtot, tejszínt, tojást, halat vagy húsfélét tartalmaznak - mindig hűtve kell szállítani és tálalni. Ma már ehhez be lehet szerezni olyan tálaló- és tároló edényeket, amelyekbe jégakkut lehet tenni, illetve jó szolgálatot tesz a hűtőtáska is.

A nyers tojás a mumus

A szalmonella rizikója miatt nyers tojást ilyenkor nem célszerű olyan ételhez adni, amit aztán nem süt, vagy főz meg az ember. Nem tanácsos ezért például a klasszikus recept alapján nyers tojással készült tiramisut, házi majonézt és fagylaltot tálalni. Utóbbit egyébként is lehetőleg csak ismert cukrászdában szabad venni. A vaníliafagyi különösen kockázatos a szalmonellafertőzés szempontjából.

Hinni kell az érzékszerveknek!

Bárhogyan is tárolta helyesen az ember az ennivalót és hiába tart még a szavatossági idő, ha az élelmiszer kinézete, szaga, állaga, íze eltér a megszokottól, gondolkodás nélkül meg kell válni tőle! Ez nem élelmiszerpazarlás, hanem egy esetleges gyomorrontást vagy súlyosabb ételmérgezést kerülhető így el. Ügyelni kell a házi kedvencekre is, romlott ételt nekik se szabad adni!

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tojás, élelmiszerbiztonság, élelmiszerválság, élelmiszerhigiénia, zöldség-gyümölcs, kánikula, hőség, odafigyelés, élelmiszerfogyasztás,