Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.18. csütörtök

agrarszektor.hu2024. július 18. 07:45

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.07.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.07.18.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.07.18.) napon.

2024.07.18. csütörtök: Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb.
Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik „olajozottan”, azok hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen változás lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. Ezért a közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek!

A következő napon várható időjárás

2024.07.19 péntek: Napos idő valószínű többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel, azonban záporok, zivatarok besodródhatnak az Alpokaljára. A keleti országrészben többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Délután 30, 36 fokra van kilátás.

Friss híreink:

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

A jó ideje tartó hőség miatt több helyen elindult a szezonális gyümölcsök kényszerérése, amely alaposan feladja a leckét a termelőknek, akik igyekeznek az optimális időpontot megtalálni a szüretre. Nem segít ilyenkor az időnként túl erős UV-sugárzás sem, amely napégéses foltokat okoz a gyümölcsökön. A kajszi és az őszibarack mennyiségét tekintve így is normális termést hozhat, de a minőséget és a gyümölcs méretét tekintve napról napra szaporodnak a problémák. Látható, hogy a kirívó meleg és az erős UV-sugárzás egyre inkább kihat a hazai gyümölcstermelésre is.

Komoly nevek kaptak díjat: ők lettek az agrárium legjobbjai 2018-ban

2024-ben lesz tizedik éve, hogy az év legfontosabb agráreseményén, a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat, amellyel a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket díjazzuk. Első alkalommal 2015-ben ítéltünk oda díjakat, ezt követően pedig már minden évben, így 2018-ban is átadtuk őket, habár akkor még csak három kategóriában, ami azóta tízre bővült. Az idei jubileumi díjkiosztó kapcsán most összegyűjtöttük, kik is nyerték 2017-ben a Portfolio Agrárdíjakat.

Lehull a lepel: így teljesítettek ezek a magyar termelők

2022 után 2023 sem volt sétagalopp a magyar termelőknek. A szélsőséges időjárás, az állatbetegségek és a gazdasági helyzet sem segítette sokszor a munkájukat, ennek ellenére születtek szép eredmények is. A 2022-es évszázados aszály után például a főbb szántóföldi növények 2023-ban betakarított mennyisége meghaladta az egy évvel korábbit. 2023. december 1-jén pedig sertésből és juhból többet, tyúkból és szarvasmarhából kevesebbet tartottak 2022-höz képest. Hogy hogyan teljesített az agrárium tavaly, az az alábbi cikkünkből kiderül.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a friss lista, ezek a legdrágább utcák Budapesten: aranyáron veszi itt a lakásokat a magyar elit

Kedvenc helyek, ikonikus terek és utcák, turistacsalogatók és kulturális csomópontok. Minden városban fel tudnánk sorolni a legnépszerűbb helyeket, ahol szívesen töltenek időt az emberek. Általában ezek a trend helyszínek az ingatlanvásárlásoknál is keresettek, a megugró igényekkel együtt pedig az árak is magasabbak lehetnek. A Pénzcenztrummal összegyűjtöttük Budapest 10 legdivatosabb utcáját és ingatlanszakértőket kérdeztünk a dobogós helyekről.

Ezt rengeteg kutyatartó nem tudja: akár a kedvenced élete is múlhat ezen

Az extrém magas hőmérséklet nemcsak minket embereket visel meg, hanem az állatokat is egyaránt. A nagy hőség miatt óriasi veszélynek vannak kitéve a házi kedvenceink, így ezért fokozott odafigyelést igényelnek ők is. Az egyik legfontosabb, hogy folyamatosan biztosítsuk számukra a kellő mennyiségű ivóvizet, állandó árnyékot, hűvös helyet, valamint soha ne hagyjuk a kutyát a kocsiban, még néhány percre sem. Az autó ugyanis pillanatok alatt felforrósodik, az állatok pedig nagyon könnyen hőgutát kapnak. A fentieken túl a HelloVidék most a Vigyél Haza alapítványt és az Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesületet kérdezte arról, hogy melyek azok a praktikák, amelyeket feltétlenül be kell tartanunk még.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,