Közel a megállapodás: megvennék a nagy agrárcég magyar üzemeit

agrarszektor.hu2024. július 18. 09:03

Az amerikai gabonakereskedő Bunge fontolóra vette, hogy eladja a Glencore által támogatott Viterra magyarországi és lengyelországi olajos magvak zúzására és finomítására szolgáló üzemeit. Mindezt azért, hogy megszerezze az EU trösztellenes jóváhagyását a 34 milliárd dolláros fúzióhoz - közölte egy, az üzlethez közel álló személy.

A vállalatok egy évvel ezelőtt jelentették be az üzletet és a múlt héten nyújtottak be engedményeket az EU versenyfelügyeleti hatóságának - olvasható egy friss jelentésben. A Viterra a világ élvonalához tartozik a mezőgazdasági áruk és termékek felvásárlása, kezelése, feldolgozása és forgalmazása terén. Több mint 37 országban, 18 000 feletti dolgozói létszámmal folytatjál tevékenységeinket. Működésük a teljes ellátási láncra kiterjed, a gazdaságoktól egészen a vevőkig. Az Európai Bizottság, amelynek a tervek szerint augusztus 1-jéig kell döntenie az ügyletről, visszajelzéseket kért a mezőgazdasági termelői csoportoktól, ügyfelektől és riválisoktól, mielőtt döntene arról, hogy elfogadja-e a Bunge ajánlatát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
mezőgazdaság, mezőgazdasági-termelés, lengyelország, magyarország, bunge, bizottság, olajos-növény, vállalat, üzlet, globális, olajos-mag, olajosmag, viterra,