Végzetes hiba a kertben: csak így öntözd a növényeket a hőségben

agrarszektor.hu2024. július 18. 08:14

A nyári öntözés kérdésköre gyakran megosztja a gazdálkodókat, a kertészeket. Alapvetően nem okoz gondot a nyári melegben történő öntözés, ha az megfelelő technológiával történik. Igaz-e, hogy csak este szabad locsolni a növényeket? Tette fel a kérdést egy olvasó, melyre a Nébih Facebook oldalán reagált.

A leggyakoribb gond, hogy túl alacsony hőmérsékletű vízzel (ez főleg a fúrt kutakra jellemző), valamint nagyon gyorsan, rövid idő alatt öntözik meg a növényeket. Ebben az esetben a nagy hőmérséklet különbség okozhat rövid ideig tartó „sokkhatást”, de általában ez sem jelentős. A klasszikus „megégést” az okozza, ha a növények felületén maradó vízcsepp nagyítóként összegyűjti a napsugarakat, ami apró pöttyökben égési foltként jelenhet meg. Ha az öntözés adagja nagyobb és már az egész levélfelület nedves, akkor ez a hatás nem észlelhető.

A nagyobb területek öntözését többségében felszíni vizekből, víztározókból teszik, ahol a vizek hőmérséklete a nyári időszakban 22-28 Celsius fokos is lehet, ez biztosan nem okoz negatív hatást az öntözés során. A korszerű öntözőrendszerek (pl. csepegtető öntözés) pedig egyáltalán nem okoznak semmiféle negatív hatást a növények számára. Esőszerű öntözés esetén a megfelelő szórófej választással minimálisra csökken mindenféle kockázat, hiszen a megfelelő cseppméret a levegőben, és a növény felületén, vagy a talajon gyorsan felmelegszik, illetve hűti a környezetét, ami a növényeink számára a magas nyári hőmérsékletek esetén inkább előny, mint hátrány!

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
öntözés, időjárás, öntözésfejlesztés, idő, gondozás, hőmérséklet, nyári, növények,