Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.19. péntek

agrarszektor.hu2024. július 19. 07:45

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.07.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.07.19.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.07.19.) napon.

2024.07.19. péntek: Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.
Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire.
Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.
Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni.
Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál.
Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal.
Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad.
Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.07.20 szombat: Nyugat felől tovább folytatódik a felhőzet növekedése, többnyire közepesen vagy erősen felhős idő valószínű. Legkevesebb felhő északkeleten várható. Reggel a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon, később keletebbre is várható zápor, zivatar, nyugaton eső is. Legkisebb eséllyel északkeleten és a keleti határszélen lehet csapadék. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkül. A csúcshőmérséklet többnyire 28, 34 fok között várható, de a tartósabban felhős, csapadékos nyugati tájakon 25, 27 fok is lehet.

Friss híreink:

Kész, vége? Tényleg leáldozóban a népszerű magyar gyümölcsnek?

Magyarországon a ribizlis termékek után szívesen nyúlunk, legyen szó pálinkáról, süteményről, fagyiról vagy éppen egy jó szörpről, viszont magában már sokkal kevesebbszer esszük. Sőt, a legtöbb boltban friss gyümölcsöt nem is árulnak, leginkább csak fagyasztott formában lapulnak a hűtőpultokban. Volt olyan év, amikor egyes termelőknek kamionnyi „bogyók” maradtak a bokrokon, sokan az eladással is küzdenek. Mindez azért is érdekes, mert a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Hogy hogyan állunk jelenleg ribiszkefronton, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Aki nem alkalmazkodik, az úgy jár, mint a dinoszauruszok

Hihetetlen változásokat élt meg a hűtőipar az elmúlt évek energiaár-hullámvasútja következtében, amely a piaci bizonytalanságokkal és a trendszerű változásokkal együttesen több szereplőt tevékenysége feladására késztetett. A megoldás nem egyszerű, komoly átgondolást igényel minden versenyben maradt szereplő részéről - mondta el Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatóságának elnöke. Ennek érdekében jelentős költségoptimalizálást kell végrehajtani, komoly beruházásokat kell eszközölni, amelyhez most a pályázatok jó lehetőségeket nyújtanak.

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

A jó ideje tartó hőség miatt több helyen elindult a szezonális gyümölcsök kényszerérése, amely alaposan feladja a leckét a termelőknek, akik igyekeznek az optimális időpontot megtalálni a szüretre. Nem segít ilyenkor az időnként túl erős UV-sugárzás sem, amely napégéses foltokat okoz a gyümölcsökön. A kajszi és az őszibarack mennyiségét tekintve így is normális termést hozhat, de a minőséget és a gyümölcs méretét tekintve napról napra szaporodnak a problémák. Látható, hogy a kirívó meleg és az erős UV-sugárzás egyre inkább kihat a hazai gyümölcstermelésre is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nincs megállás, sorra húzzák le a rolót a magyarok kedvenc boltjai: már Budapesten is kritikus a helyzet

Fékezhetetlennek és visszafordíthatatlannak látszik a boltok számának csökkenése az országban, de ennek egyszerre több oka is van - ezt egybehangzóan mondták lapunknak a szakértők és az elemző is. A KSH adatai szerint a tavalyi év második felében megint több mint négyezer bolt zárt be Magyarországon, és gyors megoldásra lenne szükség ezzel kapcsolatban, mert a szektor egyharmadát a magánvállalkozók teszik ki. Van persze több olyan megye vagy város, ami valamennyire tartja magát - de az is jó kérdés, hogy meddig.

Van, aminek senki sem tud ellenállni: íme a magyarok kedvenc desszertje, pofonegyszerű, filléres!

A mák ősi idők óta a magyarok kedvenc konyhai alapanyagai közé tartozik: nem véletlenül, hiszen a máktermesztés, habár most már szigorú keretek között zajlik, hosszas múltra tekint vissza vidékünkön, ezzel egyetemben számtalan autentikus, egyszerű, mégis nagyszerű ételünket köszönhetjük neki. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudnunk a kerti mákról és annak rokonairól, mikor történik a mák betakarítása, milyen törvényeket kell betartanunk és milyen különlegességek, hagyományok fűződnek a mákhoz!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,