Megvan, meddig tart még a brutális forróság: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu2024. július 19. 08:43

A tíz napja tartó forróságban többnyire csak elszórt jelleggel hoztak enyhülést záporok, de szerdán az Alföld szárazsággal küzdő területein többfelé voltak felhőszakadással is járó heves zivatarok, így ezeken a helyeken enyhült az aszály. A következő napokban viszont már mérséklődik a hőség, majd a kánikula átmeneti megszűnése a jövő hét közepén várható, számottevő csapadék pedig csak kevés helyen valószínű.

A mögöttünk álló tíz napban forró, többnyire száraz léghullámok alakították időjárásunkat. Bár minden nap előfordult csapadék valahol az országban, de jellemzően csak elszórtan, és csak igen kevés helyen esett több 10 mm-nél. Ez alól a kivételt a szerdai nap jelentette, amikor a Dunától keletre többfelé alakultak ki záporok, heves, helyenként felhőszakadással járó zivatarok, melyekből már nagyobb területen hullott 10-20, helyenként 20-60 mm csapadék. Ezeken a helyeken mérséklődött az aszály, a Dunántúl nagy részén, és a jelentősebb záporokkal nem érintett alföldi tájakon azonban tovább fokozódott a szárazság. A felső fél méteres talajréteg nagy területen kritikusan száraz, a növények főként a fél méternél mélyebb rétegben találnak nedvességet, ami még az ősz és tél folyamán halmozódott föl. A déli és a keleti országrészben azonban vannak területek, ahol a felső egy méteres talajréteg nedvességtartalma sem éri el a 40%-t a növények számára hasznosítható víztartalom arányában - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

A hőmérséklet 5-9 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál, csak a Dunántúl északnyugati, nyugati tájaira hoztak enyhülést a Magyarországot súroló hidegfrontok. Az elmúlt tíz nap középhőmérséklete országszerte meghaladta a 25 fokot, délen a 30 fokot is elérte, az Alföldön a napi középhőmérséklet pedig több napon is 31-32 fok volt. Éjszakánként is csak 19-24 fokra mérséklődött a meleg, napközben pedig 33 fok fölött, gyakran, többfelé 35 fok fölött alakultak a maximumok, de az Alföldön helyenként 40 fokot meghaladó értékeket mérhettünk.

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A búza aratása lassan befejeződik, erre a rendkívül fontos munkára az utolsó két hét száraz, meleg időjárása kedvező volt. A napraforgó és a kukorica a virágzás vége felé jár, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Ezt viszont öntözés nélkül csak néhány nagyobb felhőszakadás által érintett foltban kapják meg az országban. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet az állományok. A hőség az aszállyal párosulva rendkívül kedvezőtlen, a virágzás időszakát is lerövidítette, és ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni. A fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet, zöld tömegben egyelőre még nem látnak nagyon nagy elmaradást a műholdak.

Az elkövetkezendő napokban kissé mérséklődik a hőség, de komolyabb csapadék csak kevés helyen várható. Ma és pénteken jellemzően száraz időre van kilátás, majd szombat hajnaltól nyugaton, délnyugaton, majd napközben főként a déli országrészben máshol is számítani lehet csapadékra, ami a Dunántúlon nagyobb területen az 5-10 mm-t is elérheti. Vasárnap és a jövő hét első napjaiban csak elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok, majd egy szerdán reggel érkező hidegfronttal nyugaton, délnyugaton ismét nagyobb eséllyel lehet csapadék. Összességében országszerte a talajok további száradása, az aszály kiterjedésének és mértékének növekedése várható.

Tartósabban nedves levélzet főként szombaton valószínű a nyugati és a déli országrészben. Pénteken főként a Tiszántúlon, majd a jövő hét első felében többfelé lesz élénk, olykor erős az északias szél. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken még országszerte 30 fok fölött alakul, majd az Alföldön a jövő hét közepéig maradnak a 33-36 fok közötti maximumok, de a Dunántúl tartósan felhős, csapadékos tájain szombaton már csak 25-28 fok közé melegszik a levegő, és északon valamint nyugaton a továbbiakban is csak 28-33 fok várható. Éjszakánként egyre nagyobb területen hűl 20 fok alá a levegő.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, csapadék, nap, szárazság, időjárás, dunántúl, időjárásváltozás, agrometeorológia, hőség, talajréteg, száraz, növények,