Nem is hinnéd, mennyit fogtak ki ebből a halból a horgászok az országban

Nem is hinnéd, mennyit fogtak ki ebből a halból a horgászok az országban

MTI
A horgászfogás - nem a megfogott, hanem a vízpartól elvitt (kifogott) halak - mennyisége éves összevetésben 0,2 százalékkal, 4488 tonnára nőtt 2023-ban; a fogások legnagyobb részét a ponty, a keszegfélék, az ezüstkárász és az amur adta - közölte az Magyar Országos Horgász Szövetség a honlapján.

A szövetség a horgászvizek egységes éves jelenléti, fogási és telepítési statisztikája alapján megállapította, hogy tavaly is a ponty adta az összes horgászfogás túlnyomó többségét, mintegy 63 százalékát, 2841 tonna kifogott mennyiséggel. Második helyen 429 tonnával a keszegfélék álltak, a harmadik helyet pedig 232,5 tonnával az ezüstkárász szerezte meg. Ezt követte 234 tonnával az amur, amelynek fogási eredménye évek óta stagnál, ezért a jelentés szerint Magyarországon igen stabil állománnyal rendelkezik.

A halelvitel döntő többsége, a fogási naplókban rögzített horgászfogás mellett ismertették a többi elviteli adatot is: a horgászversenyek szelekciós fogását, a rekreációs halászatot, az ökológiai célú, szelektív halászat eredményét és a halászati engedélyes halfogás tovább nevelésre, valamint a bemutató halászatok halkivételét is. Tavaly - a horgászfogással együtt - az összes elvitel elérte a 4729 tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év adataival. A horgászok a fogási naplók 98 százalékát adták le határidőben és a fogások mellett több mint 7,3 millió horgásznapról számoltak be.

Beszámoltak a "nagy vizek" fogási rangsoráról is: az állóvizek közül a Balaton az első, a sikeres halgazdálkodás eredménye 701 tonna elviteli fogás, ami 25 százalékos növekedés 2022-höz képest. A második a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (145 tonna), a Tisza-tó a 19 százalékos csökkenés miatt a harmadik helyre szorult (143 tonna). A folyóvizeknél a ranglistavezető Tiszán az összfogás 321 tonna, a márnában és balinban jelentősen erősödő Dunán 308 tonna. Tavaly a Körösök rendszere 101 tonna halat adott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?