Brutális eső jön Magyarországon: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu2024. július 20. 09:12

Riasztást adtak ki szombatra Magyarországra zivatar veszélye miatt több déli, délnyugati járásra is, emellett több megyében is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulásának veszélye miatt, több térségben pedig felhőszakadásra, esőre figyelmeztetnek. A tájékoztatás szerint szélerősödésre, jégesőre és nagy mennyiségű, 25-30 mm-t meghaladó csapadékra is lehet számítani az érintett területeken szombaton.

A HungaroMet tájékoztatása szerint szombaton a déli órákig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl délnyugati felében fordulhatnak elő zivatarok a nagyobb területen képződő intenzívebb záporok mellett. Ezek környezetében szélerősödés (> 50 km/h), néhol nyugaton, délnyugaton felhőszakadás (> 30 mm) is előfordulhat. Elsősorban nyugaton, délnyugaton a 24 órás csapadékösszeg területi átlagban elérheti vagy meghaladhatja a 20 mm-t, várhatóan a nyugati, délnyugati határ közelében egy-egy helyen lokálisan 50 mm feletti csapadékra is van esély.

Déltől éjfélig a déli megyékben (elsősorban a határ közelében) alakulhatnak ki helyenként zivatarok a záporos csapadék mellett, szélerősödés (50-65 km/h), intenzív csapadék (15-25 mm) kíséretében. Egy-egy helyen felhőszakadás is előfordulhat eleinte délnyugaton (lok. csapadék > 30-40 mm), majd napközben, este egyre inkább a déli, délkeleti határ közelében (lok. csapadék > 25 mm). Mindezek miatt szombatra több déli, délnyugati járásra riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt.

 

A riasztás mellett elsőfokú figyelmeztetést adtak ki több megyére is Magyarországon zivatarok veszélye miatt. Mint írják, ezeken a helyeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Mindezek mellett felhőszakadás és eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben szombaton több megyében is Magyarországon.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, jég, időjárás, jégeső, előrejelzés, riasztás, zivatar, szél, figyelmeztetés, vihar, felhőszakadás, villámlás,