Súlyos hiány van Csongrád-Csanád megyében: keresik a megoldást a bajra

MTI2024. július 20. 12:04

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatott a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara. A több mint 185 ezer euróból (72,3 millió forint) megvalósuló projekt részeként elkészül majd az élelmiszeripar modernizálását előirányzó stratégia is. A projekt támogató partnere a Vajdasági Gazdasági Kamara, az Ecopanonia klaszter, valamint az újvidéki Európa Kollégium.

Közleményük szerint Csongrád-Csanád vármegyében, valamint Szerbia határ menti térségében is hiány van az olyan jól képzett szakemberekből, akik alkalmasak lennének a korszerű élelmiszer-termelés és a szolgáltatóipar követelményeinek megfelelni. A kkv-k körében, valamint a vendéglátóipar szállodákra, kávéházakra és éttermekre fókuszáló szegmensében (HoReCa szektorban) jellemző a megfelelő kommunikációs és digitális készségek hiánya, ennek egyik oka, hogy az oktatási programok lassan követik a változó munkaerőpiaci igényeket.

A hallgatók és vállalkozók számára szervezett program négy kurzusból áll majd: kommunikáció és branding, digitális és körkörös megoldások az élelmiszertermelésben- és elosztásban, okos megoldások az élelmiszergyártásban, valamint egészségtudatos táplálkozás. Az oktatási csomag második része céglátogatások formájában valósul meg, mely az Aperitiv sorozat címet viseli, és szintén négy témát ölel fel: a női vállalkozások jó gyakorlatainak bemutatása, fenntartható megoldások jó gyakorlata, e-megoldások az élelmiszeriparban, valamint tudatos táplálkozás.

Akik oklevelet is szeretnénk kapni sikeres részvételükről a programban, legalább három kurzust és legalább három céglátogatást kell teljesíteniük. A Feeding Future projektben létrejövő oktatási program egyes elemeit az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara integrálja majd a saját képzési programjába is az elkövetkező öt évben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, kereskedelem, oktatás, étterem, táplálkozás, élelmiszertermelés, projekt, élelmiszer-termelés,