Ezt soha ne tedd a kertben: ezzel a növényeket is megölheted a hőségben

agrarszektor.hu2024. július 21. 16:02

Pár nap és érkezik a lehűlés, az ország több pontján még záporok is várhatók a HungaroMet agrármeteorológiai előrejelzése szerint. Viszont addig még érkezik a 30 fok feletti hőség, melyet néhol fátyolfelhők tesznek elviselhetőbbé. Ennek veszélyeire, a csapadékszegény talaj mellett a légköri aszályra és az UV stresszre figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok doktora.

Az elmúlt napok kisebb záporai ellenére az ország több pontján csapadékszegény talajjal küzdöttek a kertészek - írja közleményében a Greenman Kft. Természetes, hogy ilyen körülmények között bőséges locsolással igyekszünk pótolni a száradó talaj nedvességtartalmát - ez viszont komoly hatással lehet a talajok összetételére:

A gyakori locsolás egyik következménye lehet a talajszerkezet leromlása. A túl nagy intenzitással és magas vízadagokkal végzett öntözés, különösen fedetlen talajokon, azok szerkezetének rombolásával jár. A talaj eliszapolódik, száradás után pedig cserepesedik. Ezzel gyakran jár együtt még a homokos talajokon is a felszín víztaszító jellege, ami részben ebből a szerkezet károsodásból fakad, de az öntözővíz magas sótartalma is elősegítheti. A következő eső vagy öntözés esetén a víz elfolyik, nem jut a talaj mélyebb rétegeibe

- figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, egyetemi docens. A talajvédelem érdekében a lehűlésig tehát gondoskodjunk a rendszeres, de inkább kisebb adagokban történő öntözésről. Kerüljük a locsolást tűző napon, az így kijuttatott víz ugyanis könnyen elpárolog, mielőtt a föld mélyebb rétegeibe érhetne. A legjobb napszak erre a hajnal vagy a kora esti órák. A szakértő hozzátette, ekkora hőségben különösen nagy veszélyt jelent a légköri aszály is, mely még a leggondosabban öntözött növényeket is fenyegetheti:

Nagy melegben, csapadékszegény időszakhoz társulhat egy további csapás, az alacsony levegő páratartalom! Ez olykor még az öntözött területeken is sanyargatja a növényeket, mivel nem képesek annyi vizet felvenni, amennyit a hőség és a száraz levegő miatt párologtatva elveszítenek. Ilyenkor a megfelelő fejlettségű gyökérzet akkor is életmentő lehet, ha vízben áll a növény.

A szakember tapasztalata szerint ilyen körülmények között még a UV stressz is súlyos károkat okozhat, mely ellen való védekezés szintén a talajban kezdődik:

A nagy hőséggel és szárazsággal gyakran jelentkezik a felhőtlen ég, alacsony páratartalommal, ami az UV sugárzást akadálytalanul átengedi. Számos növénynél szükség van az árnyékolásra, különben a levelek, gyümölcsök perzselődhetnek. Emellett az UV stressz ellen némi támogatást nyújthatnak a probiotikumok: A talajélet mikrobiológiai egyensúlyának helyreállítása és fenntartása az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatásában kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, gyümölcs, öntözés, víz, növény, szárazság, talajvédelem, hőség, zápor, uv-sugárzás, meleg, locsolás, csapadékszegény,